Sezon na szparagi, trwający od maja do czerwca, przyciąga miłośników zdrowej żywności. Szparagi, dostępne w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej, cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak oraz niską kaloryczność. W artykule przedstawiono przepisy na zupy ze szparagów, które można łatwo przygotować w domowych warunkach.
- Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca.
- Szparagi występują w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej.
- Świeże szparagi powinny mieć zamknięte główki i nie mogą mieć przebarwień.
- Przygotowanie zupy ze szparagów jest proste i wymaga kilku podstawowych składników.
- Szparagi najlepiej smakują tuż po zerwaniu, gdyż z czasem tracą aromat.
Rodzaje szparagów
Szparagi występują w trzech odmianach: białej, zielonej i fioletowej. Białe szparagi mają łagodny smak i wymagają obierania, natomiast zielone i fioletowe, dojrzewające nad ziemią, mają delikatniejszą skórkę, która nie wymaga usunięcia. Szparagi najlepiej smakują tuż po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą swój aromat.
Jak wybierać świeże szparagi?
Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę na kilka cech. Główka powinna być zamknięta i nieposzarpana, a nasada, po ściśnięciu, powinna puścić sok. Warzywa nie mogą mieć przebarwień, co świadczy o ich świeżości.
Przygotowanie zupy ze szparagów
Przygotowanie zupy ze szparagów jest proste. Szparagi należy umyć, obrać, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać szparagi, smażyć przez około 2 minuty, a potem wlać gorący bulion i zagotować. Całość zblendować na gładką masę, dodać serek topiony i doprawić do smaku.
Inne przepisy na zupy ze szparagów
Inny sposób przygotowania zupy to ugotowanie makaronu według zaleceń na opakowaniu. Szparagi należy obrać, odłamać końcówki, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne zmiksować z wodą, w której się gotowały. Po przetarciu przez sito, dodać sos sojowy, biały pieprz i masło. Na koniec połączyć z makaronem i szparagami.
Przygotowanie zupy krem
Aby przygotować zupę krem, należy obrać włoszczyznę i pokroić marchewkę na drobniejsze kawałki. Ziemniaki pokroić i dodać do wywaru z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Po ugotowaniu warzyw, dodać pokrojone szparagi i gotować do miękkości. Zupę zblendować, a następnie dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy.