- Artykuł przedstawia przepisy na pięć sosów: salsa fresca, guacamole, tzatziki, sos chimichurri i sos tysiąca wysp.
- Każdy sos charakteryzuje się prostotą przygotowania i świeżymi składnikami.
- Salsa fresca to sos na bazie świeżych pomidorów, cebuli i ziół.
- Guacamole przygotowuje się z awokado, cebuli, czosnku i soku z limonki.
- Sos chimichurri to argentyńska klasyka z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą.
W artykule przedstawiono przepisy na pięć różnych sosów, które można wykorzystać w kuchni. Przepisy obejmują salsa fresca, guacamole, tzatziki, sos chimichurri oraz sos tysiąca wysp. Każdy z nich charakteryzuje się prostotą przygotowania oraz świeżymi składnikami.
Salsa fresca
Salsa fresca to prosty sos na bazie świeżych pomidorów. Pomidory należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę, a czosnek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Guacamole
Guacamole to popularny sos z awokado. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidora nacinamy na czubku na krzyż, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę. Chilli płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Z limonki wyciskamy sok, który dodajemy do miski z cebulą, czosnkiem, pomidorem i chilli. Awokado myjemy, osuszamy, wyjmujemy miąższ i rozgniatamy widelcem, skrapiając sokiem z limonki. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz oliwą, a następnie odstawiamy do lodówki.
Tzatziki
Tzatziki to orzeźwiający sos na bazie ogórków. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie odciskamy nadmiar wody. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do ogórków. Następnie łączymy składniki z jogurtem, octem, oliwą oraz oregano. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek. Sos schładzamy w lodówce.
Sos chimichurri
Sos chimichurri to argentyńska klasyka. Natkę pietruszki i kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski. Papryczkę chilli siekamy i dodajemy do zieleniny. Szalotkę i czosnek obieramy, siekamy i dorzucamy do miski. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, octem winnym oraz skórką otartą z limonki. Sos odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to uniwersalny dodatek. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie przekładamy do miski. Siekamy natkę lub koperek i dodajemy do czosnku. Papryczkę drobno siekamy i również przekładamy do miski. Do całości dodajemy majonez, keczup, sok z cytryny, paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i w razie potrzeby cukrem. Opcjonalnie można dodać whisky, aby podkręcić smak sosu.