Wielkanoc, czas radości i odrodzenia, zbliża się wielkimi krokami! To okres, w którym nie tylko celebrujemy wiarę, ale także delektujemy się pysznymi potrawami, spędzamy czas z bliskimi i dzielimy się serdecznością za pomocą słów. A co może być lepszego niż piękne, zabawne lub poważne życzenia wielkanocne, które wywołają uśmiech na twarzy naszych najbliższych?
Wielkanocne Życzenia – Czas na Kreatywność!
Nie masz pomysłu na to, co napisać w kartce? Spokojnie, przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw inspiracji! Wierszyki, sentencje i rymowanki – wszystko po to, by wyrazić swoje uczucia w tej wyjątkowej chwili. Oto kilka propozycji:
- Wczoraj kury tak gdakały, nasze jajka oszalały… Malowały się w paseczki i w kółeczka, i wstążeczki. Teraz wszystkie krzyczą – Hurra! Hurra! Wesołego Alleluja!
- Cukrowy baranek ma złociste różki, pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy święte Alleluja.
- Moc prezentów od zajączka, co koszyczek trzyma w rączkach. Życzę jaja święconego i wszystkiego najlepszego!
Wierszyki pełne radości
Wielkanoc to także czas, kiedy możemy pozwolić sobie na odrobinę humoru. Oto kolejne wierszyki, które z pewnością wywołają uśmiech na twarzy:
- Aby był to czas uroczy, życzymy miłej Wielkanocy. Aby zdrowie dopisało i jajeczko smakowało. Niech tradycja wodę leje, a zajączek niech się śmieje!
- Wielkiej Nocy czas nadchodzi, cały dzień się każdy głodzi, by móc jutro o poranku, siąść za stołem przy śniadanku.
- Żeby śmiały się pisanki, uśmiechały się baranki, mokry Śmigus zraszał skronie, dużo szczęścia sypiąc w dłonie.
Wielkanocna Kuchnia – Mazurek na Stole
Nie możemy zapomnieć o pysznych potrawach, które towarzyszą nam w tym okresie. Mazurek to jedno z ciast, które króluje na wielkanocnych stołach. Jak go przygotować? Oto przepis:
Składniki na Mazurek:
- Na ciasto:
- 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Winiary,
- 3 szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- 20 dag masła,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki śmietany.
- Na masę:
- puszka masy makowej,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- lukier,
- orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wymieszać przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka oraz śmietanę, zagnieść gładkie ciasto.
- Rozwałkować je pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. Ciastem wyścielić blachę, uformować ozdobne boki. Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st., aż się lekko zrumieni.
- Ubić pianę z białek, dodać cukier, a następnie żółtka. Wymieszać delikatnie z makiem i stopioną łyżką masła. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
- Mazurek wyjąć, ostudzić, udekorować lukrem oraz orzechami.
Podróże w Wielkanoc – Polacy w Akcji!
Nie tylko w domach, ale i w podróżach Polacy nie mają sobie równych. Jak pokazuje najnowszy raport, aż 57% z nas planuje wakacje w godzinach pracy, a popularność Włoch w okresie wielkanocnym rośnie w astronomicznym tempie. Rezerwacje na te kierunki wzrosły o 200% w porównaniu z ubiegłym rokiem!
Polacy chętnie rezerwują wyjazdy w różnych miejscach – od biura po toaletę. Młodsze pokolenie, głównie single, najczęściej planuje podróże w pracy, a rodziny z dziećmi decydują się na więcej niż jedną podróż w roku. Widać, że podróże to dla nas nie tylko marzenia, ale konkretne plany!
Co nas motywuje do podróży?
- Wzrost dostępności tanich lotów.
- Chęć odkrywania nowych miejsc.
- Pragnienie spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi.
Wielkanoc to czas, kiedy budzi się w nas pragnienie bliskości, radości i odkrywania świata. Niezależnie od tego, gdzie się znajdziemy, najważniejsze jest, aby spędzić ten czas z najbliższymi, dzieląc się miłością, radością i pysznymi potrawami.