Sycące zupy na obiad – przepisy do wypróbowania

W polskiej kuchni zupy odgrywają istotną rolę, a ich popularność sięga pokoleń. Wiele osób uważa, że obiad bez zupy to nie obiad. Zupy są pożywne, niskokaloryczne i doskonale zaspokajają pierwszy głód. W artykule przedstawiono kilka przepisów na sycące zupy, które można podać przed lżejszym drugim daniem.

  • Zupy są ważnym elementem polskiej kuchni i często uważane są za nieodłączny element obiadu.
  • W artykule przedstawiono przepisy na sycące zupy, które można serwować przed lżejszym drugim daniem.
  • Krem porowo-ziemniaczany przygotowuje się z białej części pora, ziemniaków i bulionu warzywnego, a po ugotowaniu miksuje się na gładką masę.
  • Zupa dyniowa powstaje z pieczonej dyni, cebuli, czosnku oraz duszonych warzyw, a podawana jest z natką pietruszki i serem topionym.
  • Zupa pomidorowa przygotowywana jest z pieczonych pomidorów, czosnku i bazylii, co nadaje jej aromatyczny smak.

Przepis na krem porowo-ziemniaczany

Aby przygotować krem porowo-ziemniaczany, należy zieloną część pora odkroić, a białą pokroić w cienkie krążki. W garnku na rozgrzanym oleju krótko podsmażyć białą część pora, cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać całość bulionem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu zmiksować blenderem, doprawić do smaku i podawać z ciepłymi grzankami.

Przepis na zupę dyniową

Dynię należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ułożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. W większym rondelku rozpuścić masło, dodać pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek. Pokrojone w kostkę warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) dusić do miękkości. Po zmiksowaniu połączyć z upieczoną dynią, dodać natkę pietruszki i serek topiony. Zupę można doprawić i podać z pestkami dyni oraz kawałkami fety.

Przepis na zupę pomidorową

Pomidory należy pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory, a na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można rozrzedzić bulionem warzywnym i podać z chipsami pomidorowymi.

Inne propozycje zup

W artykule zaprezentowano również inne przepisy na zupy-krem, które można znaleźć w galerii. Zachęcamy do zapoznania się z dodatkowymi inspiracjami kulinarnymi.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments