Sezon na szparagi: przepisy od kwietnia do czerwca

Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do czerwca. W tym czasie można przygotować różnorodne dania z tych warzyw, które dostępne są w sklepach w odmianach białej, zielonej oraz rzadziej spotykanej fioletowej.

  • Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do czerwca.
  • Dostępne odmiany szparagów to białe, zielone i rzadziej fioletowe.
  • Białe szparagi należy obrać, a zielone można przygotować bez obierania.
  • Szparagi gotuje się w posolonej wodzie, a popularnym sposobem podania jest z masłem i bułką tartą.
  • Grillowane zielone szparagi wymagają usunięcia twardych końcówek przed przyrządzeniem.

Odmiany szparagów

W sklepach dostępne są dwie główne odmiany szparagów: białe, które charakteryzują się łagodnym smakiem oraz zielone, o wyrazistym i ostrym smaku. Fioletowe szparagi są mniej powszechne. Białe szparagi należy obrać, natomiast zielone są na tyle delikatne, że można je przygotować bez obierania, jednak w obu przypadkach należy usunąć zdrewniałe końcówki.

Przygotowanie szparagów

Szparagi są łatwe w przygotowaniu. Po umyciu i podcięciu, należy je umieścić w podłużnym garnku z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotowanie trwa do momentu, aż szparagi staną się miękkie. Popularnym sposobem podania jest serwowanie ich z masłem i bułką tartą.

Przepis na białe szparagi

Białe szparagi należy umyć, obrać z włókien i powiązać w pęczki. W wysokim rondlu zagotować wodę z solą i cukrem, dodać łyżeczkę masła, a następnie włożyć pionowo pęczki szparagów do wrzątku. Gotować przez około 30 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu, szparagi należy wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, odcedzić i podać na półmisku, polewając zrumienioną tartą bułką z masłem.

Przepis na grillowane zielone szparagi

Zielone szparagi przed grillowaniem należy pozbawić twardych końcówek, odcinając 3-4 cm lub łamiąc je w miejscu, gdzie nie ma już włókien. Nie wymagają one obierania. Można je zblanszować, wrzucając na 2-3 minuty do wrzątku. Grube szparagi można zawinąć w plasterek boczku, a cieńsze w dwa lub trzy plastry. Grillować na niedużym ogniu, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.

Przepis na zupę koperkową z szparagami

Koperek należy drobno pokroić i poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Następnie przygotować wywar z jarzyn lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek i chwilę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania, a następnie dodać do zupy koperkowej. Doprawić solą, pieprzem i dodać śmietanę przed podaniem. Zupę można serwować z groszkiem ptysiowym, grzankami lub lanym ciastem.

Przepis na makaron z szparagami i jajkiem w koszulce

W trzech garnkach zagotować wodę. Do jednego wrzucić makaron, do drugiego przygotowane szparagi, a do trzeciego gotować jajka w koszulkach. Woda do jajek powinna zawierać łyżkę octu i 1/4 łyżeczki soli. Jajka gotować przez około 3 minuty. Po ugotowaniu, makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi i na wierzch położyć jajko. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments