Przepisy na zupę szczawiową – smaki wiosny

Wiosna to idealny czas na przygotowanie zupy szczawiowej, która zachwyca świeżym smakiem i wartościami odżywczymi. W 2025 roku, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze zbiory młodego szczawiu, warto skorzystać z przepisów, które łączą ten składnik z nabiałem, tworząc pyszne i sycące dania. W artykule przedstawiamy trzy różne przepisy na zupę szczawiową, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom wiosennej kuchni.

  • Wiosna to idealny czas na zupę szczawiową.
  • W 2025 roku pojawią się pierwsze zbiory młodego szczawiu.
  • Przepis Katarzyny Jaworek jest szybki i łatwy do wykonania.
  • Zupa szczawiowa zawiera m.in. kurczaka, ziemniaki i śmietanę.
  • Istnieje także przepis na zupę pokrzywowo-szczawiową.

Tradycyjna zupa szczawiowa

Jednym z najpopularniejszych przepisów na zupę szczawiową jest ten autorstwa Katarzyny Jaworek, znanej z bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”. Jej zupa jest nie tylko smaczna, ale także szybka i łatwa do przygotowania. „Każdemu będzie smakować” – zapewnia autorka. Do przygotowania tej zupy potrzebne będą:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek szczawiu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Aby przygotować zupę, należy skrzydełka przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody i dodać pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Po 30 minutach gotowania na małym ogniu, do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Następnie drobno posiekany szczaw wrzucamy do zupy, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Wiosenna zupa pokrzywowo-szczawiowa

Innym interesującym przepisem jest zupa pokrzywowo-szczawiowa, która łączy w sobie zdrowe zioła rosnące na polach i łąkach. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce podkreślają, że wiosna to doskonały czas na wykorzystanie tych naturalnych składników. Do przygotowania zupy potrzebne będą:

  • około 30 dag młodej pokrzywy
  • około 20 dag szczawiu
  • masło
  • 6 szklanek rosołu
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek śmietany
  • jajka ugotowane na twardo

Aby przygotować tę zupę, młodą pokrzywę i szczaw należy drobno pokroić, a następnie udusić na maśle. Po podlaniu rosołem, gotujemy przez chwilę, a następnie zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, co czyni ją nie tylko smaczną, ale i pożywną.

Majowa zupa szczawiowa z grzankami

Ostatnią propozycją jest majowa zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami, która zachwyci każdego miłośnika wiosennych smaków. Przepis Roberta Muzyczki wymaga następujących składników:

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • marchewka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, cukier – szczypta
  • 6 kromek chleba bawarskiego Dan Cake

Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia i posiekania szczawiu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szczaw i dusimy przez kilka minut. Następnie startą marchewkę gotujemy w bulionie przez 15 minut, dodajemy szczaw i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę mieszamy z odlaną częścią wywaru, a następnie dodajemy do zupy, uważając, by się nie zważyła. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a podajemy z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.

Podsumowanie

Zupa szczawiowa to doskonały wybór na wiosenne obiady, które można przygotować na wiele sposobów. Dzięki różnorodności przepisów, każdy może znaleźć coś dla siebie. Wykorzystując świeże składniki, takie jak szczaw, pokrzywa czy warzywa, możemy cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem, który wprowadzi nas w wiosenny nastrój. Zachęcamy do wypróbowania tych przepisów i odkrycia na nowo smaku tradycyjnej zupy szczawiowej!

Źródło: gazetakrakowska.pl

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments