Przepisy na naleśniki z różnych krajów

Kto z nas nigdy nie jadł naleśników z serem na słodko? Naleśniki to ulubiona potrawa wielu osób na całym świecie. W artykule przedstawiamy niebanalne przepisy na naleśniki, które warto spróbować. Włosi twierdzą, że pierwsze naleśniki powstały we Florencji, a Francuzi obchodzą Dzień Naleśnika 2 lutego, co pokazuje, jak uniwersalna jest ta potrawa.

  • Naleśniki są popularną potrawą na całym świecie, z różnymi tradycjami w różnych krajach.
  • Francuzi obchodzą Dzień Naleśnika 2 lutego, związany z tradycją smażenia naleśników.
  • Podstawowe składniki do przygotowania naleśników to jaja, mąka, mleko lub woda oraz olej lub masło.
  • Przygotowanie crêpes Suzette wymaga zmiksowania składników i podania ich w sosie pomarańczowym.
  • Pierwszy naleśnik często nie wychodzi, co jest popularną anegdotą wśród kucharzy.

Historia naleśników

Dziś nie sposób ustalić, gdzie usmażono pierwszego naleśnika. Naleśniki są popularne zarówno w Chinach, jak i w Europie. W XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, co przyczyniło się do ich rozwoju w tym kraju. Francuzi obchodzą La Chandeleur, co wiąże się z tradycją smażenia naleśników przed procesją, trzymając w jednej ręce patelnię, a w drugiej monetę.

Podstawowe składniki

Do przygotowania pysznych naleśników wystarczy zaledwie kilka składników: jaja, mąka, mleko lub woda oraz olej lub masło. Wykonanie jest proste – należy wymieszać składniki, wylewać na patelnię i smażyć cienkie placki. Często mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, co jest powszechną anegdotą wśród kucharzy.

Przepis na crêpes Suzette

Aby przygotować francuskie naleśniki crêpes Suzette, należy zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, a następnie smażyć je na rozgrzanej patelni. Do sosu potrzebne będą pomarańcze, z których wyciskamy sok i dodajemy skórkę. Cukier rozpuszczamy na patelni, a następnie mieszamy z masłem i sokiem. Naleśniki moczymy w sosie, składamy w trójkąt i podpalamy likier pomarańczowy przed podaniem.

Galettes Bretonnes

Galettes Bretonnes to specjalny rodzaj naleśników, które robi się z mąki gryczanej. Wykonanie polega na wymieszaniu mąki z solą, jajkiem i masłem, a następnie smażeniu na patelni. Na środku można wbić jajko, dodać szynkę i ser, a następnie złożyć brzegi naleśnika do środka, aby uzyskać pyszne danie.

Naleśniki z pieczarkami

Do przygotowania naleśników z pieczarkami potrzebne będą: mleko, jajko, mąka oraz sól. Po usmażeniu naleśników, na ich środek nakładamy podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie składamy w sakiewki. Tak przygotowane danie można zapiekać w piekarniku przez około 10 minut.

Innowacyjne ziemniaczane naleśniki

Innym ciekawym przepisem są ziemniaczane naleśniki. Do ich przygotowania potrzebne będą gotowane ziemniaki, które należy przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, śmietanę i mąkę. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy w rulon, co stanowi smaczny i sycący posiłek.

Kukurydziane naleśniki z mięsem

Kukurydziane naleśniki to innowacyjna propozycja. Do przygotowania ciasta używamy kukurydzy, jajka, mąki i mleka. Na patelni smażymy naleśniki, a następnie nadziewamy je mielonym mięsem z dodatkiem kukurydzy i przypraw. Całość zapiekamy w piekarniku, co sprawia, że danie jest aromatyczne i sycące.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments