Przepisy na doradę: pieczona i libańska wersja

Ryby są uznawane za zdrowy wybór w diecie, a dorada to jedna z tych ryb, które warto włączyć do swojego menu. Ten chudy gatunek zawiera niewiele kalorii, bo zaledwie 120 na 100 gramów, a także dostarcza cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorada nadaje się do różnych sposobów przygotowania, w tym smażenia, duszenia, gotowania i pieczenia.

  • Dorada to chudy gatunek ryby, zawierający tylko 120 kalorii na 100 gramów.
  • Ryba dostarcza cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Można ją przygotować na różne sposoby: smażenie, duszenie, gotowanie i pieczenie.
  • Przepis na doradę w folii obejmuje skropienie sokiem z cytryny, przyprawienie i pieczenie w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
  • Alternatywną metodą jest dodanie gałązki rozmarynu i plastrów pomarańczy, piecząc przez 15-20 minut.

Przygotowanie dorady w folii

Aby przygotować doradę, należy ją najpierw oczyścić i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz tymiankiem. Rybę układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Pokrojoną w kostkę paprykę mieszamy z czosnkiem, oregano, tymiankiem, resztą soku z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną soli, tworząc pastę. Pastę nakładamy na rybę, a folię zamykamy, pozostawiając mały otwór. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis pochodzi od Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”.

Alternatywna metoda pieczenia

Inny sposób na przygotowanie dorady to skropienie środka ryby sokiem z cytryny i dodanie gałązki rozmarynu. Rybę oprószamy przyprawą i odstawiamy na 15 minut. Następnie układamy ją na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą i na wierzchu kładziemy 2-3 plastry pomarańczy. Folia powinna być szczelnie zamknięta, a rybę umieszczamy na brytfance. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Doradę można serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

Źródło: gazetakrakowska.pl
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments