- Właścicielka bloga kulinarnego odtworzyła smak grillowanych pieczarek w air fryerze.
- Do przygotowania użyła 500 g pieczarek, które przyprawiła różnymi ziołami i oliwą.
- Pieczenie trwało 10 minut w temperaturze 190 st. C, a aromaty zaczęły się wydobywać już po 4 minutach.
- Efekt końcowy to miękkie i aromatyczne pieczarki, które można wykorzystać w różnych potrawach.
- Potrawę można przygotować w 10 minut bez użycia grilla.
W majówkę osoby mieszkające w blokach często odczuwają brak ogródka, co skłania do poszukiwania alternatywnych sposobów na przygotowanie grillowanych potraw. Właścicielka bloga kulinarnego postanowiła odtworzyć smak grillowanych pieczarek w air fryerze, co okazało się sukcesem.
Przygotowanie pieczarek
Autorka artykułu kupiła 500 g pieczarek, które podzieliła na dwie partie, aby zmieściły się w koszyczku frytkownicy. Do miski wrzuciła 250 g umytych i pokrojonych grzybków, które przyprawiła solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem, pietruszką oraz wędzoną papryką w proszku. Dodała również łyżeczkę oliwy z oliwek oraz sok z cytryny, a całość wymieszała i wstawiła na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Proces pieczenia
Rano, po otwarciu lodówki, mąż autorki zauważył przyjemny zapach. Po umieszczeniu pieczarek w air fryerze na 10 minut w temperaturze 190 st. C, już po 4 minutach zaczęły wydobywać się aromaty przypominające grillowanie. W trakcie pieczenia autorka zajrzała do grzybków, aby je wymieszać.
Efekty końcowe
Po zakończeniu pieczenia pieczarki były idealnie miękkie i aromatyczne, nie wyszły suche, co potwierdził mąż, który poprosił o dodatkową porcję. Część pieczarek zjedli solo, a resztę wykorzystali do zapiekanek oraz jako dodatek do obiadu. Autorka podkreśliła, że można przygotować pyszną potrawę w 10 minut, a smak grillowanych pieczarek można odtworzyć bez użycia grilla.