Naukowcy ostrzegają o szkodliwych produktach spożywczych

  • Ultraprzetworzona żywność odpowiada za 14% przedwczesnych zgonów w USA i Wielkiej Brytanii.
  • W Kolumbii i Brazylii odsetek przedwczesnych zgonów związanych z tą żywnością wynosi 4%.
  • Badania objęły osiem krajów, w tym Australię, Kanadę i Meksyk.
  • Eksperci podkreślają brak pewności co do bezpośredniego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie.
  • Food and Drink Federation wskazuje, że niektóre ultraprzetworzone produkty mogą wspierać zbilansowaną dietę.

Badania dotyczące wpływu żywności ultraprzetworzonej na zdrowie przeprowadzone w kilku krajach wykazały, że w USA i Wielkiej Brytanii może ona odpowiadać za 14 proc. przedwczesnych zgonów, podczas gdy w Kolumbii i Brazylii ten odsetek wynosi 4 proc.

Wyniki badań

Badania opublikowane w „American Journal of Preventive Medicine” objęły Australię, Brazylię, Chile, Kolumbię, Kanadę, Meksyk, Stany Zjednoczone oraz Wielką Brytanię. W USA i Wielkiej Brytanii wysoce przetworzona żywność stanowi połowę spożywanych kalorii, co może być związane z 14 proc. przedwczesnych zgonów. W Kolumbii i Brazylii na ultraprzetworzoną żywność przypada 20 proc. kalorii, a związany z nią odsetek przedwczesnych zgonów wynosi 4 proc.

Opinie ekspertów

Główny autor badania, dr Eduardo Nelson z Brazylii, podkreśla, że niektóre przedwczesne zgony mogą być związane ze zmianami w żywności wynikającymi z użycia metod przemysłowych oraz sztucznych składników. Z kolei prof. Kevin McConway z Open University w Wielkiej Brytanii zaznacza, że „w takich badaniach nigdy nie ma pewności, co i za co jest odpowiedzialne”.
Dr Nerys Astbury z University of Oxford zwraca uwagę, że nie ma pewności, czy przedwczesny zgon jest związany ze spożyciem ultraprzetworzonej żywności, czy raczej z produktami bogatymi w tłuszcze, cukier i sól. Wiele badań wskazuje, że takie odżywianie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca czy zawały serca.

Podsumowanie

Dr Stephen Burgess z Cambridge University zauważa, że nie można wykazać, iż spożywanie wysoce przetworzonej żywności jest szkodliwe, jednak nie można całkowicie lekceważyć tej sugestii. Food and Drink Federation w Wielkiej Brytanii podkreśla, że ultraprzetworzona żywność obejmuje wiele produktów, które mogą wspierać zbilansowaną dietę, a składniki w niej stosowane są zatwierdzane jako bezpieczne przez Food Standards Agency.

Źródło: portalspozywczy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments