Naturalne słodycze korzystne dla zdrowia i sylwetki

  • Umiarkowane spożycie miodu wspiera trawienie i układ odpornościowy.
  • Suszone owoce, takie jak morele i figi, są zdrową alternatywą dla słodyczy.
  • Marmolada o wysokiej zawartości pektyny pomaga w oczyszczaniu organizmu i obniżeniu cholesterolu.
  • Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao ma korzystny wpływ na zdrowie i nastrój.
  • Najlepiej spożywać słodycze w pierwszej połowie dnia dla optymalnych korzyści.

Nie należy całkowicie wykluczać słodyczy z diety, ponieważ niektóre naturalne słodycze mogą korzystnie wpływać na organizm, pod warunkiem ich umiarkowanego spożycia.

Korzyści z miodu

Miód jest jednym z najcenniejszych naturalnych słodzików. Zawiera wiele witamin i mikroelementów, które poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Mimo iż jest kaloryczny, jego umiarkowane spożycie (do 2 łyżek dziennie) nie wpłynie na wagę, a pomoże uzupełnić energię i ochronić organizm przed przeziębieniem.

Alternatywa w postaci suszonych owoców

Suszone owoce stanowią świetną alternatywę dla słodyczy. Zawierają dużo błonnika, magnezu, potasu i żelaza, wspomagają zdrowie serca i pomagają zaspokoić głód. Za najbardziej przydatne uznaje się suszone morele, śliwki i figi. Optymalna porcja wynosi około 30 gramów dziennie.

Zdrowe właściwości marmolady

Marmolada to zdrowy słodycz o wysokiej zawartości pektyny, która pomaga oczyścić organizm z toksyn i obniżyć poziom cholesterolu. Aby uzyskać maksymalne korzyści, warto wybierać marmolady zawierające w składzie naturalne pektyny owocowe. Zalecana dzienna dawka wynosi 20-30 gramów.

Pastila i pianki

Pastila i pianki są również bogate w pektyny, a ponadto korzystnie wpływają na żołądek i pomagają w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka. Najważniejsze jest, aby zwracać uwagę na skład i wybierać produkty bez zbędnych dodatków. Najlepszą opcją jest pastila domowej roboty. Możesz jeść nawet 30 gramów dziennie, bez szkody dla swojej sylwetki.

Gorzka czekolada jako deser

Gorzka czekolada jest jednym z najzdrowszych deserów. Zawiera przeciwutleniacze, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga radzić sobie ze stresem i poprawia nastrój. Ważne, aby wybierać czekoladę z wysoką zawartością kakao – od 70%. Optymalna porcja wynosi 10-30 gramów dziennie.

Optymalny czas na słodycze

Aby mieć pewność, że słodycze przyniosą korzyści, najlepiej jeść je w pierwszej połowie dnia. Jeśli jednak czujesz, że po południu masz niski poziom cukru we krwi, mała porcja naturalnych słodyczy pomoże uzupełnić energię i poprawić samopoczucie.

Źródło: e-news
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments