- Grillowana kaszanka z kapustą kiszoną to tradycyjne danie.
- Cebulę należy szklimy na patelni z olejem, można pominąć ten krok.
- Kapustę kiszoną odciskamy i drobno siekamy, można przepłukać wodą.
- Kaszanki grillujemy w szczelnym pakunku z papieru przez 30-40 minut.
- Podajemy z musztardą, kiszonym ogórkiem i pieczywem.
W przepisie na grillowaną kaszankę z kapustą kiszoną, autorzy przedstawiają sposób na przygotowanie tego tradycyjnego dania, które można zaserwować z ulubionymi dodatkami.
Składniki i przygotowanie
Aby przygotować grillowaną kaszankę, należy najpierw obierać i kroić cebulę, a następnie szklimy ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Cebulę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W wersji ekspresowej, można pominąć ten krok.
Przygotowanie kapusty kiszonej
Kapustę kiszoną należy dokładnie odcisnąć i drobno posiekać. W przypadku, gdy kapusta jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać wodą przed odciśnięciem.
Układanie składników
Połowę posiekanej kapusty układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Na niej umieszczamy kaszanki, które posypujemy przyrumienioną lub surową cebulą. Można także naciąć kaszanki wzdłuż i włożyć cebulkę do nacięcia. Całość przykrywamy resztą kapusty i formujemy szczelny pakunek z papieru.
Grillowanie
Tak przygotowane kaszanki układamy na tacce do grillowania, przykrywając drugą tacką. Tacki z kaszanką dokładnie zawijamy w folię aluminiową. Pakunek kładziemy na gorącym ruszcie grilla i pieczemy przez 15-20 minut. Po tym czasie, należy przekładać pakunek na drugą stronę i grillować kolejne 15-20 minut.
Podanie dania
Kaszankę grillowaną w kapuście podajemy na talerzach z ulubioną musztardą, kiszonym ogórkiem oraz dobrym pieczywem.