Jak wysokie temperatury wpływają na płód krowy?

  • Upalne lato stwarza zagrożenie dla bydła, szczególnie w zakresie rozrodu.
  • Stres cieplny skraca długość ciąży o około 1,1% i wpływa na rozwój płodów.
  • Problemy z łożyskiem prowadzą do niewydolności i zaburzeń transportu składników odżywczych.
  • Wysoka temperatura zmniejsza wydajność i jakość mleka przez zakłócenie procesów komórkowych.
  • Stres cieplny wpływa na układ hormonalny cieląt, zwiększając poziom insuliny i zmniejszając pobranie siary.

Upalne lato stwarza zagrożenie dla bydła, a hodowcy powinni podjąć działania, aby zwiększyć tolerancję krów na wysoką temperaturę i wilgotność.

Problemy związane z upałem

Największym problemem związanym z wysoką temperaturą oraz wilgotnością powietrza są zaburzenia w rozrodzie. Wiele osób rezygnuje z zacielania krów w okresie największych upałów, jednak sztuki już zacielone oraz sam płód narażone są na wiele niepożądanych skutków.

Wpływ stresu cieplnego na płody

Stres cieplny w okresie zasuszenia wpływa na rozwój płodu w macicy, skracając długość ciąży o około 1,1%. Skutki te mogą być odczuwalne nawet przez dwa pokolenia. Badania wykazały, że płody żeńskie narażone na stres termiczny w macicy będą miały niższą wydajność mleczną, zaburzenia immunologiczne oraz krótszą długość życia.

Problemy z łożyskiem

Stres cieplny prowadzi do zmniejszenia masy i niewydolności łożyska, co zaburza transport tlenu i składników pokarmowych między matką a płodem, wpływając na wzrost płodu. Dodatkowo, zmniejsza się ilość całkowitego DNA i RNA w łożysku.

Zmiany hormonalne i ich skutki

Stres cieplny wpływa również na układ hormonalny płodu, zmieniając hormony u nowo narodzonych cieląt. Zwiększa się poziom insuliny we krwi cieląt w pierwszych tygodniach po urodzeniu, a także zmniejsza pobranie siary przez cielęta.

Wpływ na wydajność mleka

Działanie wysokiej temperatury w okresie zasuszenia wpływa na namnażanie się komórek w gruczole mlekowym, co prowadzi do zmniejszenia wydajności i jakości mleka. Wysokie temperatury powietrza zwiększają temperaturę wymienia i zmniejszają ekspresję genów zaangażowanych w budowę lub biosyntezę komórek nabłonkowych oraz naprawę białek, zakłócając procesy komórkowe.

Źródło: tygodnik-rolniczy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments