Amonifikacja
Amonifikacja (łac. ammoniacum ‘amoniak’, facio ‘czynię’) to proces, w którym azot zawarty w związkach organicznych (przede wszystkim w białkach, kwasach nukleinowych, mocznika i kwasie moczowym) pochodzący z resztek roślinnych i zwierzęcych, przekształcany jest w amoniak. Proces ten zachodzi dzięki działaniu mikroorganizmów, w szczególności bakterii amonifikacyjnych. Amonifikacja jest kluczowym elementem cyklu azotowego, który umożliwia przekształcenie organicznego azotu w formę przyswajalną dla roślin. Ta właściwość jest wykorzystywana w rolnictwie, na przykład poprzez stosowanie nawozów organicznych.
Amonifikacja może occur zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych, co oznacza, że nie wymaga obecności tlenu.
Zobacz też
- nitryfikacja
- denitryfikacja
Bibliografia
- amonifikacja, [w:] Encyklopedia PWN [online], Wydawnictwo Naukowe PWN [dostęp 2016-07-23].
- amonifikacja. [w:] Słownik terminów biologicznych PWN [on-line]. [dostęp 2016-07-23].