Aminokwasy rozgałęzione
Aminokwasy rozgałęzione (ang. branched-chain amino acids, BCAA) to aminokwasy, które charakteryzują się rozgałęzionym bocznym łańcuchem alifatycznym. Wśród aminokwasów białkowych wyróżniamy trzy, które spełniają ten warunek: leucynę, izoleucynę oraz walinę.
Wykorzystanie w sporcie
Aminokwasy rozgałęzione pomagają w redukcji uczucia zmęczenia po treningu, ponieważ zmniejszają poziom tryptofanu we krwi, co prowadzi do obniżenia stężenia serotoniny (odpowiedzialnej za uczucie senności i zmęczenia) w mózgu. Z tego powodu są często przyjmowane przez sportowców w formie suplementów.
Oprócz tego, wykazują one działanie antykataboliczne w komórkach mięśniowych, zwiększając wykorzystanie energii z adipocytów przez organizm. To ogranicza zużycie aminokwasów w procesach energetycznych oraz korzystnie wpływa na regenerację tkanki mięśniowej po treningu.
Bibliografia
Strakie Sowers: A Primer On Branched Chain Amino Acids. Huntington College of Health Sciences, 2009. [dostęp 2013-03-05]. [zarchiwizowane z tego adresu (2017-08-28)].