Aminoaciduria
Aminoaciduria to zjawisko polegające na obecności aminokwasów w moczu. W normalnych warunkach aminokwasy są obecne w moczu w minimalnych ilościach, a ich podwyższone stężenie stanowi objaw patologiczny.
Całkowita dobowa ilość aminokwasów wydalanych z moczem przez osoby zdrowe nie jest uzależniona od diety i wynosi zazwyczaj od 4 do 8 mmol. Niemniej jednak, dieta może mieć wpływ na wydalanie poszczególnych aminokwasów; na przykład, zwiększone spożycie mięsa prowadzi do podwyższenia poziomu histydyny i metylohistydyny w moczu.
Fizjologiczne zwiększenie stężenia aminokwasów w moczu może występować w trakcie ciąży.
Patologiczne zwiększenie wydalania aminokwasów z moczem może być obserwowane w przypadku:
- chorób wątroby
- nadczynności tarczycy
- nowotworów
- oparzeń
- urazów
- fenyloketonurii
- choroby Wilsona
- galaktozemii
- zatruciach (fosfor, rtęć, ołów, kwas szczawiowy, bizmut, kadm)
- zespole nerczycowym
- zespole Fanconiego
- krzywicy
- zaawansowanej niedokrwistości z niedoboru witaminy B12
- porfirii ostrej przerywanej
Przypisy
Bibliografia
Sławomir Pawelski: Normy i kliniczna interpretacja badań diagnostycznych w medycynie wewnętrznej. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1987, s. 377–9. ISBN 83-200-1163-9.