Aminoaciduria

Aminoaciduria

Aminoaciduria to zjawisko polegające na obecności aminokwasów w moczu. W normalnych warunkach aminokwasy są obecne w moczu w minimalnych ilościach, a ich podwyższone stężenie stanowi objaw patologiczny.

Całkowita dobowa ilość aminokwasów wydalanych z moczem przez osoby zdrowe nie jest uzależniona od diety i wynosi zazwyczaj od 4 do 8 mmol. Niemniej jednak, dieta może mieć wpływ na wydalanie poszczególnych aminokwasów; na przykład, zwiększone spożycie mięsa prowadzi do podwyższenia poziomu histydyny i metylohistydyny w moczu.

Fizjologiczne zwiększenie stężenia aminokwasów w moczu może występować w trakcie ciąży.

Patologiczne zwiększenie wydalania aminokwasów z moczem może być obserwowane w przypadku:

  • chorób wątroby
  • nadczynności tarczycy
  • nowotworów
  • oparzeń
  • urazów
  • fenyloketonurii
  • choroby Wilsona
  • galaktozemii
  • zatruciach (fosfor, rtęć, ołów, kwas szczawiowy, bizmut, kadm)
  • zespole nerczycowym
  • zespole Fanconiego
  • krzywicy
  • zaawansowanej niedokrwistości z niedoboru witaminy B12
  • porfirii ostrej przerywanej

Przypisy

Bibliografia

Sławomir Pawelski: Normy i kliniczna interpretacja badań diagnostycznych w medycynie wewnętrznej. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1987, s. 377–9. ISBN 83-200-1163-9.

Przeczytaj u przyjaciół: