Amidol

Amidol – 2,4-diaminofenol

Amidol, znany również jako 2,4-diaminofenol, to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy fenoli oraz amin aromatycznych. Posiada właściwości redukujące. W formie dichlorowodorku (C6H3(NH2)2OH·2HCl) jest wykorzystywany w różnych wywoływaczach fotograficznych, zarówno w fotografii czarno-białej, jak i barwnej (w procesie C-41).

W temperaturze pokojowej dichlorowodorek przyjmuje postać bezbarwnych kryształów, które charakteryzują się silnymi właściwościami redukującymi.

Ten związek szybko ulega utlenieniu i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Dzięki swojej zdolności do przenikania w głąb warstwy światłoczułej, jest często stosowany w wywoływaczach do obróbki materiałów odwracalnych, co jest istotne w procesie tworzenia obrazu negatywowego.

== Przypisy ==

Przeczytaj u przyjaciół: