Americano
Americano (wł. caffè americano) to metoda przygotowywania kawy espresso w stylu „amerykańskim”, polegająca na dodaniu podwójnej lub większej ilości wrzącej wody.
Americano jest zazwyczaj przygotowywane w ekspresach ciśnieniowych. Choć jego korzenie sięgają amerykańskich kawiarni, zyskało popularność na całym świecie. W smaku przypomina kawę filtrowaną i jest słabsze od tradycyjnego espresso, co jest wynikiem rozcieńczenia. Napój ten określany jest jako raczej słaby, z mniej wyrazistym smakiem. Prawdopodobnie kawa ta powstała we Włoszech podczas II wojny światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze prosili o dodanie wody do espresso, aby uzyskać kawę przypominającą tę, którą pili w swoich domach.
Objętość napoju jest zróżnicowana i zazwyczaj mieści się w zakresie od 25 do 30 ml (gdzie proporcja espresso do wody wynosi 1:1, znana również jako italiano lub short americano) do 470 ml.
Przypisy