Amer Picon
Amer Picon (znany również jako amer picon) to gorzki likier ziołowy, określany jako bitter.
Receptura tego likieru została stworzona w 1830 roku przez Francuza Gaston Picon. Na początku jego zawartość alkoholu wynosiła 39% ABV, w latach 70. obniżono ją do 29%, a od 1989 roku wynosi jedynie 19%.
Obecnie Amer Picon cieszy się największą popularnością we Francji i rzadko można go znaleźć na półkach sklepów poza tym krajem.
Pochodzenie nazwy
W języku francuskim słowo amer oznacza 'gorzki’, natomiast druga część nazwy pochodzi od nazwiska Picona.
Składniki
- spirytus,
- woda,
- wyciąg ze skórek pomarańczy,
- chinina,
- korzeń gencjany,
- przyprawy.
Podawanie
Amer Picon zazwyczaj serwuje się przed posiłkiem. Może być podawany z lodem lub wykorzystywany w drinkach. Jednym z popularnych koktajli na bazie tego likieru jest Picon Punch, który składa się z 2 miarek Amer Picon, ½ miarki grenadyny, ½ miarki soku z cytryny oraz odpowiedniej ilości wody sodowej.
We Francji Amer Picon często podaje się również z piwem (wówczas napój charakteryzuje się różową pianą) lub z białym winem.
Przypisy
Bibliografia
Popularna Encyklopedia Powszechna. Kraków: 1994, s. 121. ISBN 83-85719-07-5.
Open-bar.pl. [dostęp 2010-04-29]. [zarchiwizowane z tego adresu (2010-04-09)].