Ambrowiec wschodni
Ambrowiec wschodni (Liquidambar orientalis Mill.) to gatunek drzewa, który w naturalnym środowisku występuje tylko w Turcji, a jego uprawy można spotkać na Cyprze.
Zastosowanie
Żywica ambrowca wschodniego emituje przyjemny zapach, przez co jest wykorzystywana do produkcji perfum już od bardzo dawna. Znaleziono ją w grobowcach mumii z XVIII Dynastii Egiptu, datowanych na okres 1550-1292 r. p.n.e. W Turcji w 1958 roku wyprodukowano 24 tony tej żywicy, a w 1960 roku już 62 tony. Proces jej pozyskiwania polega na obtłukiwaniu kory drzewa wiosną oraz nacinaniu go jesienią, co pozwala na zbieranie żywicy, która wypływa z ran. Następnie jest ona oczyszczana poprzez gotowanie w wodzie.
Ambrowiec wschodni stanowi również jeden ze składników kadzidła używanego w liturgii. W Księdze Wyjścia znajduje się fragment: „Weź sobie wonności: żywicę pachnącą, muszelki i galbanum pachnące oraz czyste kadzidło, niech będą w równej ilości”. Badacze roślin biblijnych są zgodni co do tego, że ambrowiec wschodni mógł być jednym z kilku gatunków, z których pochodzi ta żywica, obok gatunków z rodzaju balsamowiec oraz Styrax. Współcześnie w kościołach greckich zamiast czystej żywicy do kadzidła używa się odpadków drewna, z którego pozyskano żywicę.