Amarula – likier z RPA
Amarula to likier pochodzący z Republiki Południowej Afryki, który powstaje z owoców maruli. Dojrzałe owoce są najpierw dokładnie myte, potem macerowane, a następnie mieszane ze świeżą, homogenizowaną śmietanką oraz cukrem, po czym poddawane są naturalnemu procesowi fermentacji. Zawartość alkoholu w tym likierze wynosi 17%.
Przygotowanie miąższu
Produkcja tego likieru rozpoczęła się w 1989 roku. Proces przemysłowy wytwarzania likieru zaczyna się od oddzielenia pestek maruli od miąższu w specjalnie przystosowanych bębnach. Oddzielony miąższ jest transportowany w cysternach do piwnic Distell, które znajdują się w Stellenbosch. Istotne jest, aby transport odbywał się w temperaturze 8 °C, co zapobiega fermentacji miąższu w trakcie przewozu. Po dotarciu do Stellenbosch, miąższ jest przepompowywany do specjalnych zbiorników.
Wyrób likieru
Produkcja likieru rozpoczyna się od dodania drożdży do miąższu umieszczonego w zbiorniku. Wcześniej do miąższu dodawana jest świeża, homogenizowana śmietanka z cukrem. Proces fermentacji trwa od 7 do 10 dni, a jego przebieg jest wspomagany utrzymywaniem temperatury w zakresie 18° do 20 °C. W trakcie fermentacji miąższ opada na dno, a naturalny cukier zawarty w miąższu przekształca się w alkohol, który unosi się ku górze. Po zakończeniu fermentacji następuje zlewanie alkoholu. Dodatkowo, alkohol znajdujący się bliżej dna jest oddzielany od reszty owoców w wyniku destylacji. Proces ten, przeprowadzany w miedzianych destylatorach, jest kluczowy dla przywrócenia miąższowi maruli owocowego aromatu, który mógł zostać utracony w trakcie produkcji likieru.
Sezonowanie
Kolejnym etapem produkcji likieru jest sezonowanie uzyskanego płynu. Odbywa się ono przez dwa lata w specjalnie przygotowanych małych beczkach z dębu. Po upływie tego czasu do likieru dodawany jest krem, co podnosi zawartość alkoholu do 17%.
Zobacz też
- likier