Amarone
Amarone (pełna nazwa: Amarone della Valpolicella) to tradycyjne, czerwone, wytrawne wino włoskie, które posiada status DOC. Jest produkowane w regionie Valpolicella, położonym na północ od Werony. Nazwa ta jest zastrzeżona dla win wytwarzanych z podsuszanych winogron, które spełniają określone normy jakościowe i są produkowane w 19 gminach w prowincji Werona.
Winogrona
Do produkcji Amarone wykorzystuje się przynajmniej dwie odmiany winogron: corvina veronese (40–80%, przy czym do 50% może być zastąpione przez szczep corvinone) oraz rondinella (5–30%). Mieszanka ta może być wzbogacona innymi czerwonymi odmianami uprawianymi w obrębie apelacji, jednakże udział żadnej z tych odmian nie powinien przekraczać 10%. Wymienione szczepy są również charakterystyczne dla sąsiedniej apelacji Bardolino DOC.
Proces produkcji
Wino Amarone uzyskuje się z winogron, które są podsuszane w specyficznych warunkach (na przykład na drewnianych suszarkach). W miarę ich suszenia, poziom cukrów wzrasta. Przepisy apelacji wymagają, aby proces podsuszania trwał co najmniej do 15 grudnia, po którym to czasie winogrona mogą być poddawane winifikacji. Amarone jest winem wytrawnym, co oznacza, że cały cukier musi zostać przekształcony w alkohol. Wino musi też dojrzewać przez minimum dwa lata w beczkach.
Wino
Amarone wyróżnia się rubinowym kolorem oraz intensywnymi aromatami suszonych owoców i czekolady, z gorzkim posmakiem, co nawiązuje do jego nazwy. Charakteryzuje się również wysokim poziomem alkoholu, wynoszącym co najmniej 14%. Wina pochodzące z obszarów o długiej tradycji upraw (gminy Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio i San Pietro in Cariano) mogą nosić na etykiecie oznaczenie Classico. Wina, które dojrzewają do czterech lat, mogą być oznaczane jako Riserva.
Zestawienia kulinarne
Amarone doskonale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną oraz dojrzałymi serami, a także może być degustowane samodzielnie. Wino powinno być podawane w temperaturze 20–22 °C, po wcześniejszej dekantacji.
Zobacz też
Przypisy
Bibliografia
S. Keevil (red.): Wina świata. Kraje, regiony, producenci. Jak wybierać i serwować wino. Warszawa: Wiedza i Życie, 2007. ISBN 978-83-7184-276-4. Brak numerów stron w książce.