Amalia Erikson (ur. 18 listopada 1824 w Jönköping, zm. 25 stycznia 1923 w Gränna) – szwedzka piekarka i cukierniczka, twórczyni przepisu na znane w Szwecji cukierki polkagris.
Życiorys
Była czwartym z sześciu dzieci Jonasa Lundströma oraz Katariny Hagen Andersdotte. Gdy miała 10 lat, straciła rodziców i rodzeństwo podczas epidemii cholery, stając się sierotą. W Jönköping zaczęła pracować jako służąca. Po przeprowadzce swoich pracodawców do Gränna, zamieszkała tam z nimi. W tym miejscu poznała swojego przyszłego męża, Andersa Erikssona, z którym w 1857 roku wzięła ślub. Rok po ceremonii urodziła bliźniaki, z których przeżyła tylko córka, Ida. Gdy tydzień po porodzie zmarł jej mąż, musiała znaleźć sposób na utrzymanie siebie i dziecka. Zajęła się sprzedażą cukierków, które sama wytwarzała w domu. Po uzyskaniu zezwolenia na prowadzenie własnej piekarni w 1859 roku, stworzyła recepturę na produkcję polkagris, co przyniosło jej dużą popularność. W 1915 roku jej zakład odwiedził Gustaw VI Adolf razem z żoną Małgorzatą. Zmarła w wieku 99 lat, a po niej działalność kontynuowała córka Ida.
Upamiętnienie
W 1997 roku w Södra Park w Gränna postawiono pomnik ku czci Amalii, którego autorką była Lena Lervik.
W 200. rocznicę urodzin, 18 listopada 2014 roku, opracowano specjalne Doodle.