Altroza
Altroza to organiczny związek chemiczny, należący do monosacharydów (cukrów prostych) z grupy aldoheksoz. Charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie, podczas gdy w metanolu jest praktycznie nierozpuszczalna. Ten węglowodan jest stosunkowo rzadko spotykany. D-Altrozę można uzyskać syntetycznie, zaczynając od celulozy; pierwszym krokiem jest jej piroliza do lewoglukosenonu, który stanowi odpowiedni substrat do dalszej, stereoselektywnej syntezy D-altrozy. Alternatywnie, D-altrozę można wydobyć z D-rybozy. Z kolei L-altroza jest produkowana przez bakterie Butyrivibrio fibrisolvens, co może być wykorzystane w przemyśle do jej produkcji (ze względu na słodki smak i brak wartości odżywczej, może pełnić rolę zamiennika cukru).
L-altroza oraz D-altroza są epimerami D-glukozy i D-allozy.
Obie formy, L-altroza i D-altroza, w cyklicznej postaci występują jako cztery izomery, które w roztworze wodnym pozostają w równowadze. Na przykład, dla D-altrozy dominującą formą w roztworze wodnym jest β-D-altropiranoza, która stanowi 43% w temperaturze 22 °C.
Przypisy