Allicyna
Allicyna to siarkoorganiczny związek chemiczny, należący do grupy fitoncydów, który charakteryzuje się specyficznym zapachem. Powstaje w wyniku uszkodzenia tkanek cebuli, czosnku oraz niektórych innych roślin, jako produkt przekształcenia alliiny, działającego pod wpływem enzymu alliinazy, w wyniku czego powstaje pośredni kwas allilosulfenowy.
Naukowcy wykazują duże zainteresowanie tym związkiem ze względu na jego aktywność biologiczną. Allicyna przejawia znaczące działanie przeciwnowotworowe wobec różnych rodzajów nowotworów, a ponadto posiada właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne.
Teoretyczne obliczenia sugerują, że wiązanie między siarką a tlenem nie ma charakteru podwójnego, a najlepiej opisuje je hybryda rezonansowa, która łączy wiązanie pojedyncze oraz wiązanie jonowe. Analiza funkcji lokalizacji elektronów (ELF) w okolicy atomu tlenu ujawnia istnienie trzech wolnych par elektronowych. Podobnie jak inne dipodstawione S-tlenki disulfidowe, allicyna jest związkiem chiralnym, gdzie centrum stereogeniczne znajduje się przy atomie siarki.
Zobacz też
- piperyna, pikantna substancja w pieprzu
- kapsaicyna, pikantna substancja w papryce chilli
- izotiocyjanian allilu, pikantna substancja w gorczycy