Alkohole
Alkohole to organiczne związki chemiczne, które zawierają jedną lub więcej grup hydroksylowych związanych z atomem węgla o hybrydyzacji sp3.
Najprostsze oraz najczęściej występujące w życiu codziennym alkohole to pochodne alkanów posiadające jedną grupę hydroksylową w cząsteczce, o ogólnym wzorze CnH2n+1OH, zwane alkoholem monohydroksylowym. Przykładami są: metanol, etanol oraz propanol.
Podobne związki organiczne, gdzie grupa hydroksylowa jest połączona z atomem węgla o hybrydyzacji sp2, to fenole (hydroksylowe pochodne benzenu i innych związków aromatycznych) oraz enole (hydroksylowe pochodne alkenów).
Właściwości fizyczne
Alkohole, dzięki obecności silnie elektroujemnego atomu tlenu oraz związanym z nim atomem wodoru, tworzą wiązania wodorowe, co prowadzi do ich asocjacji w większe struktury. W rezultacie niższe alkohole charakteryzują się wysokimi temperaturami wrzenia i niską lotnością w stosunku do ich masy:
- metanol: Tw = 65 °C
- etanol: Tw = 79 °C
- propan-2-ol: Tw = 82 °C
- propan-1-ol: Tw = 97 °C
Alkohole o wyższej masie mają właściwości fizyczne zbliżone do alkanów o podobnych masach molowych.
Niższe alkohole doskonale rozpuszczają się w rozpuszczalnikach polarnych (takich jak woda), podczas gdy wyższe alkohole lepiej rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych, co związane jest z przewagą ich części hydrofobowej. Zasada mówi, że podobne rozpuszcza się w podobnym.
Rzędowość alkoholi
Rzędowość alkoholu odpowiada rzędowości atomu węgla, do którego przyłączona jest grupa hydroksylowa.
Klasyfikacja alkoholi
Alkohole dzielimy na:
- alkohole jednowodorotlenowe (monohydroksylowe)
- alkanole, np. metanol, etanol
- alkenole, np. alkohol allilowy
- alkinole, np. alkohol propargilowy
- alkohole cykliczne, np. cykloheksanol
- alkohole aromatyczne, np. alkohol benzylowy (zawierają grupę -OH przy łańcuchu bocznym, nie przy pierścieniu)
- alkohole wielowodorotlenowe
- diole
- cukrole
Metody otrzymywania alkoholi
Niektóre metody syntezy alkoholi to:
- hydratacja alkenów (przebiega w środowisku kwaśnym), na przykład:
- hydroliza halogenków alkilowych
- reakcja Grignarda
- redukcja:
- kwasów karboksylowych (szczególnie wyższych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do powstawania alkoholi I-rzędowych)
- aldehydów (powstają alkohole I-rzędowe), na przykład:
- ketonów (powstają alkohole II-rzędowe), na przykład:
- estrów (powstają alkohole I-rzędowe)
- Hydrogenacja katalityczna z zastosowaniem katalizatorów niklowych, platynowych lub palladowych. Można również przeprowadzać redukcję z użyciem glinowodorku litu lub borowodorku sodu.
- metody specyficzne dla poszczególnych alkoholi
CH2=CH2 + H2O __H+__ → CH3−CH2−OH
CH3−CHO + H2 __kat.__ → CH3−CH2−OH
(CH3)2C=O + H2 __kat.__ → (CH3)2CHOH
Właściwości chemiczne alkoholi
Najważniejsze reakcje alkoholi obejmują:
- reakcje z metalami aktywnymi, prowadzące do powstawania alkoholany
- katalityczna dehydratacja (odwodnienie)
- estryfikacja – reakcja z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, w wyniku której tworzy się ester
- utlenianie – przebieg reakcji zależy od rzędowości alkoholu oraz rodzaju utleniacza. Na przykład:
- alkohole I-rzędowe
- alkohole II-rzędowe
- alkohole III-rzędowe
dichromiany utleniają alkohole I-rzędowe do aldehydów (aby uniknąć dalszego utleniania, produkt należy usunąć z reakcji natychmiast po jego powstaniu):
RCH2OH + Cr2O2−7 → RCHO + Cr3+
W laboratoriach, dla poprawy wydajności, stosuje się chlorochromian pirydyny (PCC) jako utleniacz.
nadmanganian potasu i tlenek chromu(VI) w środowisku kwaśnym utleniają alkohole I-rzędowe bezpośrednio do kwasów karboksylowych lub ich soli, np.:
RCH2OH + KMnO4 → RCOOK + MnO2 + KOH
dichromiany w środowisku kwaśnym oraz PCC utleniają alkohole II-rzędowe do ketonów:
R2CHOH + Cr2O2−7 → R2CO + Cr3+
nadmanganian potasu utlenia alkohole II-rzędowe również do ketonów, ale reakcja często prowadzi do rozerwania wiązania C–C.
w środowisku zasadowym nie ulegają utlenieniu w obecności KMnO4 lub K2Cr2O7.
w środowisku kwaśnym ulegają dehydratacji do alkenów i dalszemu rozkładowi.
Zastosowania
W kontekście gospodarczym, największe znaczenie mają metanol oraz etanol.
Metanol
- rozpuszczalnik (rozpuszczają się w nim tłuszcze, żywice i pokosty)
- paliwo
- przemysł chemiczny
- przemysł farmaceutyczny
Etanol
- paliwo napędowe
- przemysł spożywczy
- przemysł farmaceutyczny
Nomenklatura
Określenie alkoholi jako wodorotlenków jest nieprawidłowe, gdyż w wodorotlenkach występuje wiązanie jonowe pomiędzy grupą -OH a atomem pierwiastka (najczęściej metalu), podczas gdy w alkoholach wiązanie to ma charakter kowalencyjny.
Nazwy systematyczne
Alkohole nazywa się poprzez dodanie końcówki -ol z odpowiednim lokantem do nazwy macierzystego związku. W przeszłości stosowano nomenklaturę, w której używano słowa „alkohol” oraz dodawano nazwę alkilu w formie przymiotnika.