Alkohol salicylowy

Alkohol salicylowy i saligenina

Alkohol salicylowy, znany również jako saligenina, to organiczny związek chemiczny, który pełni funkcje zarówno alkoholu, jak i fenolu.

Jest on w postaci bezbarwnych płytek, które rozpuszczają się w wodzie, alkoholu, benzenie, eterze oraz glikolu propylenowym. Można go znaleźć w korze wierzb (rodzaj: Salix), topoli oraz w roślinie znanej jako wiązówka błotna (Spirea ulmaria). W tych roślinach występuje w formie glikozydu, który nazywa się salicyną (saligenina jest aglikonem salicyny, co oznacza, że po połączeniu z glukozą tworzy salicynę). Związek ten można uzyskać poprzez hydrolizę salicyny lub syntetycznie, łącząc fenol z formaldehydem. W medycynie jest stosowany jako lek przeciwgorączkowy oraz środek przeciwbólowy.

W organizmie saligenina ulega hydrolizie enzymatycznej, w wyniku której, pod wpływem enzymu salicynazy, zostaje utleniona do kwasu salicylowego.

== Przypisy ==

Przeczytaj u przyjaciół: