Alkohol diacetonowy

Alkohol diacetonowy

Alkohol diacetonowy to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy β-hydroksyketonów, co oznacza, że zawiera grupę hydroksylową przy drugim atomie węgla. W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna, palna ciecz o delikatnym, przyjemnym zapachu. Znajduje zastosowanie w syntezie chemicznej, a także jako rozpuszczalnik, dodatek do płynów hydraulicznych oraz paliw, a także w procesie flotacji rud miedzi.

Otrzymywanie

Alkohol diacetonowy można uzyskać poprzez kondensację aldolową dwóch cząsteczek acetonu, co jest katalizowane przez zasady, takie jak wodorotlenek baru lub wodorotlenek wapnia. Ponieważ reakcja ta jest odwracalna i w stanie równowagi zawiera jedynie około 2% alkoholu diacetonowego, przeprowadza się ją w aparacie Soxhleta. Dzięki usuwaniu niżej wrzącego acetonu z mieszaniny reakcyjnej, można osiągnąć niemal całkowitą konwersję acetonu do końcowego produktu.

Uwagi

Przypisy

Linki zewnętrzne

diacetone alcohol, [w:] Chemical Entities of Biological Interest [online], European Bioinformatics Institute, CHEBI:55381 (ang.).

Przeczytaj u przyjaciół: