Alkohol benzylowy, C6H5CH2OH – to organiczny związek chemiczny z kategorii alkoholi aromatycznych.
Właściwości fizyczne
W temperaturze pokojowej ma postać bezbarwnej cieczy o specyficznym zapachu oraz temperaturze wrzenia wynoszącej 205,3 °C. Jest rozpuszczalny m.in. w etanolu i eterze dietylowym, natomiast słabo rozpuszcza się w wodzie.
Występowanie
Alkohol benzylowy występuje w formie estrów w olejkach eterycznych, takich jak róża, jaśmin czy hiacynt.
Zastosowanie
Jako dobry rozpuszczalnik, alkohol benzylowy jest wykorzystywany m.in. do rozpuszczania estrów i eterów celulozy, żywic, siarki oraz lakierów. Jest także składnikiem wielu kompozycji zapachowych. W przemyśle alkoholowym znajduje zastosowanie w produkcji likierów, wina aromatyzowanego, napojów bazujących na winie aromatyzowanym oraz koktajli. W przemyśle spożywczym alkohol ten jest używany do wytwarzania aromatów do wyrobów cukierniczych, w tym czekolady oraz pieczywa cukierniczego i ciastkarskiego. Ponadto, jego pochodne stosuje się w przemyśle farmaceutycznym.
Przypisy
Bibliografia
CRC Handbook of Chemistry and Physics, William M.W.M. Haynes (red.), wyd. 97, Boca Raton: CRC Press, 2016, ISBN 978-1-4987-5429-3 (ang.).