Alkermes

Alkermes

Alkermes to rodzaj likieru o czerwonym kolorze, który dzięki korzennym przyprawom charakteryzuje się niezwykłym aromatem; jest to włoski napój alkoholowy.

Historia

Produkcja likieru Alkermes sięga XIII wieku we Florencji. Prawdopodobnie jego metoda wytwarzania przybyła do Włoch z krajów arabskich przez Hiszpanię. Recepturę tego likieru opisał w 1743 roku brat Cosimo Buccelli. Nazwa „Alkermes” wywodzi się od arabskiego słowa al ghirmiz, które oznacza koszenilę. Wśród miłośników Alkermesu byli tacy znani ludzie jak Wawrzyniec Wspaniały, papież Leon X oraz papież Klemens VII. Medyceusze uważali Alkermes za eliksir długowieczności.

Likier ten był również popularny w kuchni staropolskiej.

Obecnie Alkermes produkowany jest w sposób rzemieślniczy i często stosowany jako dodatek do ciast oraz deserów, takich jak pesche di Prato czy zuppa inglese.

Opis

Alkermes to słodki likier o intensywnej czerwonej barwie, która pochodzi od dodatku koszenili. W jego skład wchodzą takie składniki jak kwiaty muszkatołowe, cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa, anyż, goździki, a także woda różana, cukier i koszenila.

Przypisy

Przeczytaj u przyjaciół: