Alina Surmacka-Szcześniak

Alina Surmacka-Szcześniak

Alina Surmacka-Szcześniak (urodzona 8 lipca 1925 w Warszawie, zmarła 23 lipca 2016 w Mount Vernon) była amerykańską chemiczką oraz doktorem technologii żywności.

W sierpniu 1944 roku, w trakcie powstania warszawskiego, została deportowana razem z matką do Niemiec, gdzie spędziła 10 miesięcy w obozie pracy. Po wyzwoleniu przez armię amerykańską 13 kwietnia 1945 roku, przyleciała do Nowego Jorku, aby zamieszkać u swojego wuja, który był wynalazcą polskiej metody produkcji kauczuku syntetycznego. W 1948 roku ukończyła Bryn Mawr College.

W 1952 roku uzyskała tytuł doktora technologii żywności na Wydziale Technologii Żywności Massachusetts Institute of Technology. W tym samym roku dołączyła do działu badawczego General Foods (obecnie Kraft Foods). Była również członkinią rady konsultacyjnej kwartalnika Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Żywność. Nauka-technologia-jakość”.

W 1985 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała nagrodę Nicholasa Apperta, najwyższe wyróżnienie przyznawane członkom Institute of Food Technologists (międzynarodowego stowarzyszenia naukowców i technologów żywności). W 1997 roku Akademia Rolnicza w Poznaniu nadała jej tytuł doktora honoris causa.

Przypisy

Bibliografia

Rozdział „Jedna noga dla Polski” w książce: Aleksandra Ziółkowska-Boehm, „Amerykanie z wyboru i inni”, Warszawa 1998, ISBN 83-900358-7-1.

Biografia na stronie college’u Bryn Mawr (ang.)

Biografia na stronie poloniasf.org (ang.)

Linki zewnętrzne

Dr Alina Surmacka-Szcześniak, [w:] baza „Ludzie nauki” portalu Nauka Polska (OPI PIB) [dostęp 2011-07-13].

Przeczytaj u przyjaciół: