Alheira – Portugalska Kiełbasa
Alheira to rodzaj portugalskiej kiełbasy, której skład oparty jest na mięsie innym niż wieprzowina, takim jak cielęcina, drób czy królik. Nazwa tej potrawy wywodzi się od portugalskiego słowa oznaczającego czosnek (alho). Choć tradycyjnie alheira zawierała czosnek, obecnie nie jest to już konieczne, chociaż wciąż często się go dodaje. Oprócz mięsa, w skład alheiry wchodzą zazwyczaj chleb, olej, czosnek oraz papryka.
Alheira została po raz pierwszy stworzona przez portugalskich Żydów, którzy byli zmuszeni przez inkwizycję do rezygnacji ze swojej religii. Żydzi, których wiara zakazywała spożywania wieprzowiny, byli rozpoznawani po tym, że nie wędzili mięsa. Aby ukryć swoje praktyki, mieszali dozwolone mięso z chlebem i innymi składnikami. Z czasem ten zwyczaj został przejęty również przez chrześcijan.
Tradycyjnie grillowana lub pieczona alheira była serwowana z gotowanymi warzywami. Dzisiaj często smaży się ją i podaje z frytkami oraz jajkiem sadzonym. W restauracjach alheira jest zazwyczaj jednym z najtańszych dań, chyba że zawiera kosztowną dziczyznę.
Produkt ten najczęściej kojarzony jest z miastem Mirandela, ale jego popularność obejmuje również regiony Beira Alta oraz Trás-os-Montes.
Kiełbasa ta znajduje się w rejestrze produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym w Unii Europejskiej, gdzie ochroną objęte są dwa typy alheiry – Alheira de Vinhais oraz Alheira de Barroso-Montalegre.
== Przypisy ==