Alfa (grusza)

Grusza 'Alfa’

Grusza 'Alfa’ to odmiana uprawna (kultywar) gruszy, która należy do grupy grusz zachodnich. Jest to odmiana letnia, będąca siewką odmiany Dobra Ludwika. Wyhodowana została w Czechach przez J. Boumę i od 1995 roku figuruje w rejestrze w tym kraju.

Morfologia

Pokrój

Drzewo rośnie w sposób średnio silny, tworząc koronę szerokostożkowatą z gałęziami, które lekko opadają. Kwitnienie oraz owocowanie odbywa się na krótkopędach, które są wytwarzane w dużych ilościach.

Owoc

Owoce są duże lub bardzo duże, wyróżniające się jednorodnością wielkości. Ich kształt przypomina szeroki, tępy stożek. Skórka ma jasny żółty kolor, jest gładka i posiada wyraźne przetchlinki. Czasami na owocach można zauważyć delikatny, brunatnoczerwony rumieniec. Szypułka jest krótka, o średniej grubości, często wygięta i umieszczona ukośnie z boku, co powoduje, że zagłębienie szypułkowe jest zrośnięte z szypułką i jednostronne. Kielich jest otwarty, a zagłębienie kielichowe płytkie. Oba zagłębienia mogą być czasami ordzawione. Miąższ jest kruchy, później lekko masłowy, o smaku słodko-winnym.

Zastosowanie

Jest to wczesna odmiana, rekomendowana do nasadzeń towarowych oraz amatorskich. Owoce są deserowe, a także nadają się do przetworów, takich jak susz czy kompoty. Stanowi doskonałe uzupełnienie rynku w okresie przed owocowaniem odmiany Faworytka.

Uprawa

Grusza 'Alfa’ wchodzi w okres owocowania bardzo wcześnie, już w 2-3 roku po posadzeniu, owocując corocznie i obficie. Kwitnie średnio wcześnie.

Podkładka i stanowisko

Literatura podaje sprzeczne informacje dotyczące zrastania się z pigwą, co sugeruje, że może być konieczne stosowanie podkładek pośrednich.

Zdrowotność

Odmiana ta jest odporna na mróz, a jej kwiaty wykazują dość dużą odporność na przymrozki. Pod względem odporności na parcha jest średnio wrażliwa.

Zbiór i przechowywanie

Owoce dojrzewają około 2 tygodnie przed Faworytką, co ma miejsce zazwyczaj na początku sierpnia. Mimo że jest to odmiana letnia, owoce dojrzewają dość równomiernie. Dojrzałe owoce opadają, a te nadające się do spożycia są gotowe kilka dni po zbiorze. W chłodni mogą być przechowywane od 7 do 8 tygodni.

Przypisy

Bibliografia

Jan Blazek. Nowe odmiany grusz z Czech (CZ. I). „Szkółkarstwo”, marzec 2006. Kraków: Plantpress. brak numeru strony

Grzegorz Łysiak: Uprawa i odmiany gruszy. Warszawa: Hortpress, 2006, s. 156. ISBN 83-89211-18-1.

Przeczytaj u przyjaciół: