Alfa-fetoproteina

α-fetoproteina (AFP)

α-fetoproteina (AFP) to białko występujące w organizmie płodowym, które w warunkach fizjologicznych jest produkowane wyłącznie przez komórki płodowej wątroby oraz zarodkowego pęcherzyka żółtkowego. Po urodzeniu alfa-fetoproteina może pojawić się jedynie w określonych sytuacjach:

  • Fizjologicznie w trakcie ciąży:
    • I trymestr: wzrost do 100 μg/l
    • II trymestr: wzrost do 300 μg/l
    • III trymestr: wzrost do 500 μg/l
  • Przekroczenie tych wartości może sugerować:
    • ciąże bliźniacze
    • obumarcie ciąży
    • wady cewy nerwowej płodu (np. bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa)
  • Obniżenie wartości AFP może wskazywać na trisomię 21 u płodu.

W stanach patologicznych alfa-fetoproteina może być podwyższona w przypadku:

  • guzów zarodkowych o typie nienasieniaka (takich jak nowotwór pęcherzyka żółtkowego, rak zarodkowy, mieszane nowotwory germinalne, potworniaki niedojrzałe)
  • raka wątrobowokomórkowego
  • wątrobiaka zarodkowego (hepatoblastoma)
  • raków przewodu pokarmowego z przerzutami do wątroby
  • pankreatoblastoma
  • marskości wątroby
  • zapalenia wątroby
  • polipowatości jelit
  • choroby Leśniowskiego-Crohna

Gen odpowiedzialny za produkcję alfa-fetoproteiny znajduje się na długim ramieniu czwartego chromosomu (4q11–q13). Strukturalnie jest on podobny do genu dla albuminy. Uważa się, że oba geny powstały w wyniku duplikacji wspólnego przodka około 300–500 milionów lat temu. W organizmie płodowym alfa-fetoproteina pełni funkcję zbliżoną do albuminy, stanowiąc główne białko osoczowe. Po porodzie produkcja zmienia się z alfa-fetoproteiny na albuminę. Okres półtrwania AFP w surowicy wynosi od 5 do 7 dni.

Stężenie alfa-fetoproteiny w surowicy można oznaczać za pomocą testów ELISA lub RIA. W warunkach fizjologicznych stężenie AFP nie przekracza 40 μg/l.

== Przypisy ==

Przeczytaj u przyjaciół: