Alexandre Étienne Choron
Alexandre Étienne Choron (ur. 1837 w Caen, zm. 1924 w Calvados) był francuskim mistrzem kuchni.
Pełnił rolę szefa kuchni w renomowanej paryskiej restauracji Voisin, zlokalizowanej przy rue Saint Honoré.
W trakcie oblężenia Paryża przez armię pruską, które miało miejsce od września 1870 roku, Choron zyskał uznanie dzięki swoim nietypowym metodom radzenia sobie z niedoborem żywności. Część paryżan, przyzwyczajonych do wykwintnej kuchni, nie chciała ograniczać swojego menu do kotów i psów, którymi żywili się najbiedniejsi mieszkańcy miasta.
Choron postanowił zwrócić uwagę na zwierzęta w paryskim zoo, które mogły posłużyć do stworzenia egzotycznych dań. W bożonarodzeniowym menu 1870 roku restauracja Voisin oferowała takie potrawy jak: steki z kangura, antylopa w sosie truflowym, consommé ze słonia, pieczeń z wielbłąda oraz nadziewaną głowę osła. Do dań serwowano wina z piwnic restauracyjnych, w tym Mouton-Rotschild 1846, Romanée-Conti 1858 oraz Château Palmer 1864. Największą sławę przyniosły restauracji potrawy ze słonia, które nosiły oryginalne nazwy, takie jak Trąba słonia w sosie myśliwskim. Do końca grudnia serwowano dania z dwóch słoni, Castora i Polluxa, z paryskiego ogrodu zoologicznego. Ostatniego słonia z Jardin des Plantes (Ogrodu Botanicznego) zjedzono 13 stycznia 1871 roku, dwa tygodnie przed kapitulacją Paryża wobec wojsk pruskich.
Imię Chorona nosi także gęsty sos typu bearnaise, który jest wzbogacony przecierem pomidorowym.
Przypisy
Bibliografia
Christian Guy, La vie quotidienne de la société gourmande en France au XIXe siècle, Hachette, Paryż 1971, s. 229.
Dokument opisujący losy paryskiego zoo w 1870 roku.