Alergia krzyżowa
Alergia krzyżowa, znana także jako krzyżowa reakcja alergiczna, to zjawisko, w którym ta sama osoba doświadcza identycznych objawów alergicznych po wprowadzeniu do organizmu różnych alergenów, często na różne sposoby. Przykładowo, osoba uczulona na pyłek brzozy może odczuwać te same objawy po spożyciu jabłek czy ananasów.
Do wystąpienia alergii krzyżowej dochodzi, gdy epitopy alergenów są identyczne lub mają znaczne podobieństwo. W takich przypadkach, swoiste przeciwciała IgE (lub receptory limfocytów T) nie potrafią ich odróżnić. Jeśli sekwencja aminokwasów jest zgodna w ponad 70%, reakcja krzyżowa staje się bardzo prawdopodobna, natomiast przy zgodności poniżej 50% jej wystąpienie jest znacznie mniej prawdopodobne.
Najczęściej obserwowane reakcje krzyżowe mają miejsce pomiędzy alergenami pyłków drzew, takich jak brzoza, a alergenami surowych owoców i warzyw.
Alergia krzyżowa może występować zarówno w przypadku alergenów pochodzących z blisko spokrewnionych gatunków (np. pyłki kwiatowe blisko spokrewnionych drzew, białka mleka od pokrewnych ssaków), jak i z niespokrewnionych źródeł (np. roztocza, krewetki).
Ważne jest, aby rozróżniać zjawisko alergii krzyżowej od współwystępowania uczulenia na wiele alergenów.
Przypisy