Alepa kala

Alepa kala (Alepes kleinii)

To gatunek ryby należący do rodziny ostrobokowatych (Carangidae), który został po raz pierwszy opisany przez Blocha w 1793 roku pod nazwą Scomber kleinii. Ponownie zidentyfikował go Cuvier w 1833 roku, nadając mu nazwę Caranx kalla, z której pochodzi polska nazwa tego gatunku.

Występowanie

Występuje w Oceanie Indyjskim oraz wschodniej części Pacyfiku, od Pakistanu, przez zachodnie wybrzeża Indii i Sri Lanki, aż po Tajwan, Okinawę, Filipiny, Papuę-Nową Gwineę i północną Australię. Doniesienia o jego obecności w południowej Afryce opierają się na błędnej identyfikacji ryb należących do gatunku alepy złotopłetwej. Preferuje wody przybrzeżne.

Cechy morfologiczne

Osiąga długość do 14 cm, maksymalnie 16 cm.

Odżywianie

Odżywia się głównie planktonem, drobnymi skorupiakami oraz larwami ryb.

Znaczenie

Gatunek ma niewielkie znaczenie w rybołówstwie. Jest sprzedawany zarówno świeży, jak i suszone solone.

Przypisy

Bibliografia

Alepes kleinii (ang.) w: Froese, R. & D. Pauly. FishBase. World Wide Web electronic publication. fishbase.org [dostęp 16 marca 2011]

Przeczytaj u przyjaciół: