Aleksandros Jotis

Aleksandros Jotis, grecki dziennikarz, radiowiec oraz krytyk kulinarny, urodził się w 1953 roku, a zmarł 12 listopada 2011 roku w Atenach.

Działalność radiowa

Studiował dziennikarstwo oraz psychologię na Uniwersytecie Bordeaux. Po zakończeniu nauki pracował jako korespondent ateński dla rozgłośni Radio France.

W połowie lat 80. osiedlił się na stałe w Atenach, gdzie skupił się na wspieraniu niezależnych stacji radiowych. Początkowo współpracował z Radiem Pirackim, a później zaangażował się w projekt Kanał 15, mający na celu promocję radia niezależnego działającego poza państwowym monopolem. 30 marca 1986 roku policja oraz prokurator weszli do mieszkania Jotisa w trakcie trwania jednej z audycji. Osoby tam obecne zostały aresztowane, ale ich proces w styczniu 1988 roku zakończył się uniewinnieniem. Od 1987 roku pracował w rozgłośni Ateny 9.84, gdzie prowadził program informacyjny.

Krytyk kulinarny

Od 1983 roku Jotis zaczął współpracować z ateńskimi restauracjami, pisząc dla prasy codziennej na temat kulinarnych tradycji Grecji. Jego teksty ukazywały się w rubryce Gastronomos dziennika Katimerini. Prowadził również program kulinarny w I programie telewizji państwowej. Był autorem dziewięciu książek kucharskich.

Pod koniec życia, z powodów zdrowotnych, opuścił Ateny i osiedlił się w Janinie. Zmarł 14 listopada 2011 roku, a jego ostatnie życzenie brzmiało, aby zamiast kwiatów i wieńców, żałobnicy uczcili jego pamięć wielką ucztą. Wieczorem w dniu pogrzebu jego przyjaciele zebrali się na uroczystym przyjęciu w restauracji 58chronu (58χρονου).

Linki zewnętrzne

Nekrolog Jotisa w dzienniku To Vima

Przepisy Jotisa na stronie Gastronomos: gastronomos.gr. [zarchiwizowane z tego adresu (2011-09-12)].

Przeczytaj u przyjaciół: