Aleksandra Seghi

Aleksandra Seghi

Aleksandra Seghi (urodzona 30 kwietnia 1976 roku w Warszawie) jest filologiem włoskim, dziennikarką w polskim magazynie La Rivista, autorką książek, prowadzącą kilka blogów oraz współredaktorką portalu informacyjnego „Polacy we Włoszech”. Od wielu lat mieszka w Toskanii, gdzie pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, zajmując się przygotowaniem wiadomości dla polskich słuchaczy w programie Up Magazine.

Ukończyła Liceum Ogólnokształcące w Brwinowie koło Warszawy, a następnie studiowała italianistykę na Uniwersytecie Warszawskim.

Aleksandra prowadzi kursy kulinarne oraz pisze artykuły dla polskich gazet i portali internetowych na temat kuchni i życia w Włoszech.

Twórczość

Aleksandra Seghi jest autorką następujących książek:

  • Smaki Toskanii, Wydawnictwo Buchmann; Warszawa 2011, ISBN 978-83-7670-230-8.
  • Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2012, ISBN 978-83-7799-633-1.
  • Zielona Toskania, Wydawnictwo Mamania; Warszawa 2013, ISBN 978-83-64270-00-0.
  • Domowa kuchnia włoska, Wydawnictwo SBM; Warszawa 2014, ISBN 978-83-7845-634-6.
  • Toskania Pascal 360º, Warszawa 2015, ISBN 978-83-7642-500-9, współautorzy Bogusław Michalec, Marcin Szyma.
  • Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem, Świat Książki, Warszawa 2015, ISBN 978-83-7943-891-4 (kontynuacja Słodkich pieczonych kasztanów).
  • Miasta widma w Toskanii, Wydawnictwo Barwa, Warszawa 2015, ISBN 978-83-942168-0-1.

Oprócz tego prowadzi rubrykę kulinarną w magazynie La Rivista, a także blogi Moja Toskania, Turysta w Toskanii oraz Gas a Modo Bio.

Programy telewizyjne

Gosia Molska przygotowała materiał o Aleksandrze Seghi dla programu Pytanie na śniadanie.

Przypisy

Przeczytaj u przyjaciół: