Aleksander Baron (ur. 15 stycznia 1983) to polski szef kuchni.
Kariera
Ukończył 21. Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Jerzego Grotowskiego w Warszawie. Kształcił się w zakresie rzeźby na warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz studiował historię sztuki na Uniwersytecie Warszawskim. Swoją karierę kulinarną rozpoczął w Edynburgu w Szkocji.
Po powrocie do Polski w 2009 roku, zarządzał restauracją „Nowy Wspaniały Świat” w lokalu Krytyki Politycznej. W 2010 roku założył swoją autorską restaurację – „Solec 44”, którą prowadził do jej zamknięcia w grudniu 2017 roku.
W czerwcu 2018 roku objął stanowisko szefa kuchni w restauracji „ZONI”, mieszczącej się na terenie dawnej wytwórni wódek „Koneser” w warszawskiej dzielnicy Praga. W listopadzie 2018 roku został uhonorowany tytułem Szef Kuchni Jutra (Chef de L’avenir) przez Gault&Millau. Kierował kuchnią „ZONI” do czerwca 2019 roku. Latem 2019 roku uruchomił nowy koncept gastronomiczny – „Baron – The Family”, który gromadzi pasjonatów kulinariów.
Aleksander Baron ściśle współpracuje z Instytutem Adama Mickiewicza oraz Poloną w zakresie promocji polskiej kuchni i kultury, a także z Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, gdzie zajmuje się kuchnią aszkenazyjską.
Jest również znany jako promotor tradycji fermentacji żywności, na których oparta była autorska kuchnia Solca. Opisał je w swojej książce „Kiszonki i Fermentacje” (Wydawnictwo Pascal, wydanie I – 2016, wydanie II – 2018).
Prowadzi wykłady na kierunku Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie oraz na kierunku Food Design w łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych. Jest współautorem książek: „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” (Wydawnictwo Dwie Siostry, 2015) oraz „Między wódką a zakąską” (Wydawnictwo Pascal, 2017), a także autorem książki „Kiszonki i fermentacje” (Wydawnictwo Pascal, 2016 i 2018). Był współgospodarzem programu „Widelcem po mapie” emitowanego w telewizji Kuchnia+.
Publikacje
- Baron, Aleksander (2015). Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści. Warszawa: Dwie siostry. ISBN 978-8363696757
- Baron, Aleksander (2016). Kiszonki i fermentacje. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal. ISBN 978-8376429250
- Baron, Aleksander (2017). Między wódką a zakąską. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal. ISBN 978-8381031073
- Baron, Aleksander (2018). Kiszonki i fermentacje. Bestseller w nowej odsłonie. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal. ISBN 978-8381032735