Aldrycheta (Aldrichetta forsteri)
Gatunek morski należący do rodziny mugilowatych (Mugilidae), stanowiący jedyny przedstawiciel rodzaju Aldrichetta.
Występowanie
Można go znaleźć w południowo-wschodniej części Pacyfiku, w tym w Nowej Zelandii, na Wyspach Chatham oraz w zachodniej, południowej i wschodniej Australii oraz w Tasmanii. Preferuje wody przybrzeżne, takie jak zatoki, ujścia rzek i laguny, gdzie osiedla się na dnie piaszczystym lub mulistym, na głębokości do 10 m (maksymalnie 50 m). Dorosłe osobniki często wchodzą do rzek i zamieszkują przybrzeżne, słonawne jeziora. Żyją w jednowiekowych stadach, znanych jako „szkoły”, oraz tworzą ławice. Preferują temperatury wody do 28 °C.
Cechy morfologiczne
Ryba ta zazwyczaj osiąga długość od 15 do 30 cm (maksymalnie do 40 cm) i może ważyć do 950 g. Jej głowa i pysk są bardziej wydłużone niż u cefala, a powieki nie mają tłuszczu. Na pierwszej parze łuków skrzelowych znajduje się od 69 do 76 wyrostków filtracyjnych. Łuski są niewielkie, a ich liczba wzdłuż boków wynosi od 54 do 64, łatwo odpadają. W płetwie grzbietowej występuje 5 kolców oraz 9 miękkich promieni, natomiast w płetwie odbytowej 3 twarde i 12 miękkich promieni. W płetwach piersiowych ryba ma po 15 miękkich promieni, a w płetwach brzusznych 1 twardy i 5 miękkich promieni.
Kolor grzbietu waha się od oliwkowego do niebieskobrązowego, boki są srebrzyste, a płetwy mają brązowe obrzeżenia. Tęczówka oka jest jaskrawożółta.
Odżywianie
Aldrycheta jest gatunkiem wszystkożernym. W swojej diecie przeważają bentoniczne resztki, algi oraz niewielkie bezkręgowce.
Rozród
Dojrzałość płciową osiąga w 2–3 roku życia. Tarło odbywa się w dużych stadach latem i jesienią, w wodach przybrzeżnych, prawdopodobnie w ujściach rzek. Ikra jest pelagiczna i nie wykazuje lepkości. Żyje do 7 lat.
Znaczenie
Aldrycheta jest obiektem połowów zarówno przez wędkarzy, jak i rybaków. Ryby te są sprzedawane świeże (całe lub w postaci filetów), wędzone lub solone. Ikra tej ryby również nadaje się do spożycia.
Przypisy
Bibliografia
Aldrichetta forsteri. (ang.) w: Froese, R. & D. Pauly. FishBase. World Wide Web electronic publication. fishbase.org [dostęp 15 marca 2011]