Alasz

Alasz – kminkowy likier

Alasz (niem. Allasch) to klarowny likier kminkowy, który zawiera około 40% alkoholu.

Ten napój przygotowuje się z spirytusu oraz destylatu kminkowego, cukru i wody. Dodatkowo przyprawia się go gorzkiimi migdałami, korzeniem dzięgla, anyżem oraz skórkami pomarańczy.

Nazwa likieru wywodzi się od majątku ziemskiego Allasch (łot. Allažmuiža) na Łotwie, wówczas części Rosji carskiej, znajdującego się w pobliżu Rygi. Od 1823 roku w tym miejscu produkowano ten trunek. W 1830 roku został zaprezentowany przez lokalnych kupców na Targach Lipskich, gdzie zyskał uznanie. Uszlachetniony przez firmę Wilhelma Horna, dotychczasowego producenta, zdobył popularność w tej części Niemiec, a później również w innych krajach Europy.

Choć alasz był ceniony jako napój, który rzekomo wzmacniał i pobudzał funkcje żołądka, nie był uważany za alkohol odpowiedni do serwowania w eleganckim towarzystwie. Zyskał natomiast uznanie w kręgach artystycznej cyganerii, chociaż nie osiągnął takiej sławy jak absynt. Zwyczaje bohemy ironicznie podsumował Boy-Żeleński w satyrycznym wierszu o pannie Stefanii, gdzie wspominał, że „raz ją poznał jeden malarz, / który często pijał alasz”. Po wojnie alasz stracił na popularności i zniknął z lokali publicznych, mimo że jego produkcja w ograniczonym zakresie nadal trwa.

== Przypisy ==

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...