Alanina

Alanina, skrót Ala, A – to organiczny związek chemiczny należący do grupy α-aminokwasów. Enancjomer z konfiguracją S (L) jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych. Dodatkowo, bierze udział w cyklu glukozowo-alaninowym.

Struktura i właściwości

Alaninę klasyfikuje się jako aminokwas niepolarny alifatyczny, a jej łańcuch boczny składa się z grupy metylowej, −CH3. Ze względu na obecność czterech różnych podstawnika przy atomie węgla α, alanina należy do grupy aminokwasów optycznie czynnych. W białkach występuje jako izomer L, stanowiąc średnio około 7,8% reszt aminokwasowych w białkach. Jest to aminokwas endogenny.

Biosynteza

Podczas biosyntezy białek, alanina jest kodowana przez kodony GCU, GCC, GCA lub GCG w łańcuchu mRNA. Syntetyzowana jest w organizmach z:

  • pirogronianu i waliny przez aminotransferazę walina:pirogronian (EC 2.6.1.66);
  • pirogronianu i glutaminianu przez aminotransferazę glutaminian:pirogronian (EC 2.6.1.2);
  • cysteiny przez desulfurazę cysteinową (EC 2.8.1.7).

Ostatni z wymienionych szlaków w organizmie pełni rolę donora siarki w syntezie klasterów żelazowo-siarkowych w białkach Fe-S, tiaminy, tionukleozydów w tRNA, biotyny oraz innych związków.

Przypisy

Bibliografia

D.D. Nelson D.D., M.M. Cox M.M., Lehninger Principles of Biochemistry, wyd. 4, W.H. Freeman, 2005. Brak numerów stron w książce* R.K.R.K. Murray R.K.R.K., Harper’s Illustrated Biochemistry, wyd. 26, Lange Medical Books, 2003. Brak numerów stron w książce* Encyclopedia of Biological Chemistry, W.J.W.J. Lenarz (red.), M.D.M.D. Lane (red.), Elsevier, 2004. Brak numerów stron w książce* J.M.J.M. Berg J.M.J.M., J.L.J.L. Tymoczko J.L.J.L., L.L. Stryer L.L., Biochemistry, wyd. 5, W.H. Freeman, 2002. Brak numerów stron w książce* CRC Handbook of Chemistry and Physics, William M.W.M. Haynes (red.), wyd. 97, Boca Raton: CRC Press, 2016, ISBN 978-1-4987-5429-3 (ang.).

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...