Alain Ducasse
Alain Ducasse (urodzony 13 września 1956 w Orthez) to francuski szef kuchni, posiadający również obywatelstwo Monako.
Życiorys
Urodzony w Gaskonii, trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki w przewodniku Michelin, przyznawane najlepszym restauracjom na świecie. Otrzymał je dla restauracji Louis XV w Monte Carlo (od 1990 roku), Alain Ducasse w hotelu Plaza Athénée w Paryżu (od 1996 roku) oraz Alain Ducasse at the Dorchester w Londynie (od 2010 roku). Od 1999 roku pełni funkcję prezesa sieci Châteaux et Hôtels de France, która liczy ponad 500 członków, oraz przewodniczy grupie restauracji Groupe Alain Ducasse, która obejmuje 20 lokali na całym świecie i zatrudnia 1400 osób. Został sklasyfikowany na 94. miejscu w rankingu 100 najbardziej wpływowych osób na świecie według amerykańskiego magazynu Forbes.
W wieku 27 lat, w 1984 roku, jako jedyny z pięciu pasażerów przeżył katastrofę samolotu turystycznego. Po tym tragicznym wydarzeniu przeszedł 13 operacji i spędził rok w szpitalu, zanim powrócił do zdrowia.
W 1987 roku Société des Bains de Mer de Monaco (SBM) zaproponowała mu otwarcie restauracji Le Louis XV w Monte Carlo, obok znanego kasyna. W 1990 roku restauracja ta jako pierwsza na świecie zdobyła trzy gwiazdki według przewodnika Michelin.
W 2004 roku został uhonorowany legią honorową przez prezydenta Francji, Jacques’a Chiraca.
W 2009 roku zainaugurował działalność swojej szkoły kuchni.
Zmiana obywatelstwa
Alain Ducasse został naturalizowany w Monako 23 czerwca 2008 roku na podstawie osobistego rozporządzenia księcia Alberta II. W wyniku przyjęcia obywatelstwa Monako, Ducasse stracił obywatelstwo francuskie.
Książki o kuchni autorstwa Alaina Ducasse’a
- Nature: Simple, sain et bon. éd. Alain Ducasse, 2009, s. 352. (fr.)
- Le Grand Livre de cuisine. éd. Alain Ducasse, 2001, s. 1080. (fr.)
- Le Grand Livre de cuisine Méditerranée. 2004, s. 1080. (fr.)
- Spoon Cook Book. éd. Alain Ducasse, 2006, s. 456. (ang.)
- Le Grand Livre de cuisine, bistrots, brasseries et restaurants de tradition. éd. Alain Ducasse, 2003, s. 746. (fr.)
- Le Grand Livre de cuisine, Desserts et Pâtisseries. éd. Alain Ducasse, 2002, s. 583. (fr.)
- La Riviera d’Alain Ducasse. éd. Albin Michel, 1992, s. 295. (fr.)
- Dictionnaire amoureux de la cuisine. éd. Plon, 2003, s. 570. ISBN 2-259-19713-2. (fr.)
- Rencontres savoureuses. Petit traité de l’excellence française. éd. Plon, 1999. (fr.) Brak numerów stron w książce
- Spoon, food and wine. éd. Agnès Viénot, 1999. (ang.) Brak numerów stron w książce
Przypisy
Bibliografia
Paul Lewis: Alain Ducasse: histoire d’un succès mondial. Saint-Honoré média, 2005, s. 158. ISBN 2-9522228-1-9. (fr.)