Al-Dżabal al-Achdar
Al-Dżabal al-Achdar (arab. الجبل الأخضر, al-Jabal al-Akhḍar), co tłumaczy się jako „Zielone Góry”, to górzysty płaskowyż w północno-wschodniej części Libii.
Położenie
Al-Dżabal al-Achdar znajduje się w północno-wschodniej Libii, w regionie Cyrenajki, w gminie o tej samej nazwie. Obszar ten rozciąga się wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego na długości 150 km, pomiędzy miastami Al-Mardż i Darna.
Geografia
Al-Dżabal al-Achdar to płaskowyż górski, zbudowany głównie z wapieni trzeciorzędowych zjawisk krasowych. Na tym obszarze znajdują się złoża soli kamiennej oraz gipsu.
Wzniesienie składa się z dwóch stopni: pierwszy, o długości około 400 km, rozciąga się na północ i stromo wznosi się do wysokości 300 m n.p.m., natomiast drugi, o długości 300 km, kieruje się na południe, wznosząc się łagodniej do wysokości 500–600 m n.p.m. Najwyższe punkty Al-Dżabal al-Achdar osiągają wysokość 876 m n.p.m.
Na wschodzie teren opada do kamienistego regionu Al-Buṭnān, podczas gdy na południu kieruje się w stronę Pustyni Libijskiej.
Obszar Al-Dżabal al-Achdar charakteryzuje się licznymi dolinami rzek. Region ten doświadcza stosunkowo wysokich opadów, wynoszących od 375 do 500 mm rocznie, oraz ma dużą wilgotność powietrza. Wyższe partie gór, gdzie temperatury spadają poniżej 15 °C, są najchłodniejszym miejscem w Libii.
Północne strefy gór porasta niski las, w którym znajdują się jałowce i pistacje. Występuje tu wiele roślin jednorocznych, takich jak stokłosy, mozgi kanaryjskie, wiechliny i życice. Al-Dżabal al-Achdar jest domem dla 70–80% wszystkich gatunków roślin występujących w Libii. W miarę przesuwania się na południe las staje się coraz rzadszy, a bogactwo roślin jednorocznych maleje.
Ze względu na korzystne warunki klimatyczne dla rolnictwa, obszar ten został skolonizowany w latach 30. XX wieku przez włoskich osadników. Osady te zostały opuszczone podczas II wojny światowej, gdy region stał się kluczowym polem bitwy. Po wojnie włoskie osiedla zaczęli zasiedlać Libijczycy, którzy zajmują się uprawą zbóż, winogron, drzew oliwkowych i migdałowych, a także hodowlą zwierząt, w tym wielbłądów, kóz i owiec.
Przypisy
Bibliografia
- Achdar, Al-Dżabal al-, [w:] Encyklopedia PWN [online], Wydawnictwo Naukowe PWN [dostęp 2021-03-25].
- Afryka. „Nazewnictwo geograficzne Świata”. 3, 2004. Główny Urząd Geodezji i Kartografii. Komisja Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej (KSNG). [dostęp 2021-03-25].
- Braun K., Passon J., Jeworutzki A.: Across the Vast Land—Some Aspects on Libya’s Geography. W: Braun K., Passon J. (red.): Across the Sahara. Springer, Cham, 2020-08-15. DOI: 10.1007/978-3-030-00145-2_1. ISBN 978-3-030-00145-2. (ang.).
- Libya, [w:] Encyclopædia Britannica [dostęp 2021-03-25] (ang.).
- Mahklouf, Mohammed Hadi, Etayeb, Khaled: Biodiversity in Libya. W: T. Pullaiah (red.): Global Biodiversity: Selected Countries in Africa. T. 3. 2018, s. 113–132. DOI: 10.1201/9780429469800-5. (ang.).
- Akhḍar Mountains, [w:] Encyclopædia Britannica [dostęp 2021-03-25] (ang.).