Akwaponika jako innowacyjny system produkcji żywności
Akwaponika to metoda produkcji żywności, która integruje tradycyjną akwakulturę (hodowlę organizmów wodnych w zbiornikach) z hydroponiką (uprawa roślin w wodzie) w stworzonym symbiotycznym ekosystemie. W klasycznej akwakulturze odpady zwierząt gromadzą się w wodzie, co prowadzi do jej zanieczyszczenia. W systemie akwaponicznym woda z akwakultury zasila hydroponiczne uprawy, gdzie produkty uboczne są rozkładane przez bakterie na azotany i azotyny, które rośliny wykorzystują jako składniki odżywcze. Oczyszczona woda wraca następnie do akwakultury.
Efektywność systemu akwaponicznego
W takim systemie głównym źródłem ubytku wody jest parowanie. Dzięki zastosowaniu odpowiednich technologii, które pozwalają na kontrolowanie temperatury oraz zasilanie pomp do cyrkulacji wody, system akwaponiczny może stać się niemal samowystarczalny.