Akwaponika

Akwaponika jako innowacyjny system produkcji żywności

Akwaponika to metoda produkcji żywności, która integruje tradycyjną akwakulturę (hodowlę organizmów wodnych w zbiornikach) z hydroponiką (uprawa roślin w wodzie) w stworzonym symbiotycznym ekosystemie. W klasycznej akwakulturze odpady zwierząt gromadzą się w wodzie, co prowadzi do jej zanieczyszczenia. W systemie akwaponicznym woda z akwakultury zasila hydroponiczne uprawy, gdzie produkty uboczne są rozkładane przez bakterie na azotany i azotyny, które rośliny wykorzystują jako składniki odżywcze. Oczyszczona woda wraca następnie do akwakultury.

Efektywność systemu akwaponicznego

W takim systemie głównym źródłem ubytku wody jest parowanie. Dzięki zastosowaniu odpowiednich technologii, które pozwalają na kontrolowanie temperatury oraz zasilanie pomp do cyrkulacji wody, system akwaponiczny może stać się niemal samowystarczalny.

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...