Akwametria

Akwametria

Akwametria to zbiór technik z obszaru chemii analitycznej ilościowej, które służą do określania zawartości wody w substancjach zarówno nieorganicznych, jak i organicznych, a także w ich mieszaninach. Metody akwametryczne mogą być stosowane do analizy próbek w różnych stanach skupienia, takich jak ciecz (np. oleje), ciało stałe (np. produkty farmaceutyczne, suszone rośliny, mąka) oraz gaz. W ramach akwametrii wyróżniamy metody, które umożliwiają selektywne oznaczanie wody, na przykład poprzez miareczkowanie czy chromatografię. Warto zaznaczyć, że metody te różnią się od klasycznej metody grawimetrycznej (suszarkowej), która pozwala jedynie na ogólne określenie zawartości wody, razem z innymi składnikami lotnymi.

Jedną z kluczowych oraz najczęściej stosowanych metod akwametrycznych jest miareczkowanie metodą Karla Fishera, które zostało opracowane w 1935 roku. Ta technika zyskała uznanie jako podstawowa metoda w analizach akwametrycznych.

Przypisy

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...