Akwakultura

Akwakultura

Akwakultura to forma działalności gospodarczej, której celem jest zwiększenie pozyskiwania żywności (rzadziej innych produktów) z wód. Polega na hodowli wybranych gatunków organizmów wodnych, głównie zwierząt, w naturalnych lub sztucznych zbiornikach – zarówno słodkowodnych, jak i słonowodnych. Najprostsza i najpowszechniejsza forma akwakultury to stworzenie korzystnych warunków do życia dla licznych przedstawicieli konkretnego gatunku użytkowego (takich jak ryby, mięczaki itp.) w mniej lub bardziej wydzielonej części akwenu. Bardziej intensywną formą jest hodowla w stawach, basenach lub dużych, zanurzonych w wodzie pojemnikach (sadzach). W takich przypadkach stosuje się dokarmianie, zapewnia odpowiedni przepływ wody oraz natlenianie, a także ochronę przed drapieżnikami i chorobami, a nawet podgrzewanie wody (jak w przypadku prób hodowli ryb w basenach z wodą geotermalną). W przypadku organizmów osiadłych (np. glonów, ostryg) działania hodowlane koncentrują się głównie na zwiększeniu powierzchni, na której mogą się osiedlać, poprzez umieszczanie na dnie odpowiednich przedmiotów, takich jak zużyte opony samochodowe, czy zawieszanie sieci i sznurów.

Hodowla perłopławów

Specyficzną formą akwakultury jest hodowla perłopławów, która rozpoczęła się w Japonii w celu uzyskania macicy perłowej i pereł. Mięczaki te są sztucznie stymulowane poprzez wprowadzenie ciała obcego między ich muszlę a płaszcz, co inicjuje proces wytwarzania perły.

Alternatywa dla rybołówstwa

W kontekście zagrożenia przełowieniem licznych populacji organizmów użytkowych, zwłaszcza morskich, akwakultura jest postrzegana jako alternatywa dla tradycyjnego rybołówstwa. Przy odpowiednich praktykach możliwe jest osiągnięcie wydajności wynoszącej nawet kilkaset ton z jednego hektara powierzchni wody. Jednak tak intensywna hodowla może prowadzić do zanieczyszczenia wód, zwłaszcza ich eutrofizacji.

Zobacz też

Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach prezydenckich?

Sprawdź wyniki

Loading ... Loading ...