Akvavit – Wódka Gatunkowa
Akvavit, znany również jako aquavit (łac. aqua vitae – pol. woda życia), to wódka gatunkowa wytwarzana ze spirytusu rektyfikowanego pochodzącego z zboża lub ziemniaków, a także z destylatów z nalewów na kminku zwyczajnym lub kminie rzymskim. Ten alkohol o mocy w przedziale od 40 do 45% cieszy się dużą popularnością w Skandynawii, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia.
Pierwsze zapisy dotyczące akvavitu datowane są na 1528 rok. Napój ten został również wymieniony w najstarszej duńskiej książce kucharskiej z 1616 roku. Akvavit może być bezbarwny lub przybierać barwę słomkową. W Szwecji oraz Danii termin akvavit jest używany jako synonim dla snaps, natomiast w Norwegii napój ten znany jest jako akevitt. Zazwyczaj serwuje się go w małych kieliszkach, schłodzonego i bez dodatków.
Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, jedynie produkty o minimalnej zawartości alkoholu wynoszącej 37,5% mogą być określane mianem akvavitu, pod warunkiem, że nie zawierają olejków eterycznych, a zawartość suchego ekstraktu nie przekracza 1,5 grama na 100 mililitrów.
Wybrane Marki
Na podstawie materiału źródłowego przedstawiono następujące marki:
- Aalborg Akvavit
- Aalborg Jubilaeums Akvavit
- Linie Aquavit
- Taffel Akvavit
Przypisy
Bibliografia
Wojciech Gogoliński: Leksykon alkoholi. Warszawa: Prószyński i S-ka, 2003. ISBN 83-7337-508-2.