Aktywność wody
Aktywność wody to stosunek ciśnienia pary wodnej znajdującej się nad powierzchnią roztworu do ciśnienia pary nad powierzchnią czystej chemicznie wody, przy zachowaniu tego samego ciśnienia atmosferycznego i temperatury. W miarę zwiększania się stężenia związków rozpuszczalnych, aktywność wody maleje, osiągając wartości poniżej 1.
Wartość aktywności wody, przy której szybkość wzrostu drobnoustrojów jest na najwyższym poziomie, określana jest jako wartość optymalna. Gdy wartość ta spada, szybkość wzrostu drobnoustrojów również się zmniejsza. Poniżej pewnego progu, znanego jako wartość aktywności minimalnej, rozwój drobnoustrojów zostaje zatrzymany. Większość drobnoustrojów może się rozwijać w środowiskach, gdzie aktywność wody wynosi co najmniej 0,91 dla bakterii G+ lub 0,95 dla bakterii G-. Wartość optymalna dla tych organizmów to 0,99. W przypadku drożdży oraz grzybów strzępkowych minimalna wartość wynosi od 0,88 do 0,80, natomiast dla bakterii halofilnych oraz drożdży osmotolerancyjnych i kserofilnych grzybów strzępkowych, wskaźnik ten może osiągać poziom od 0,75 do 0,60.
Przypisy